Het is opmerkelijk dat Prins Laurent samen met zijn vrouw Prinses Claire afzegt voor zulke belangrijke dagen voor de Belgische monarchie. Hiervan is ook Laurent’s inkomen afhankelijk, dat vanwege berispingen om zijn gedrag al meermaals onder druk is komen staan. Opmerkelijk is het ook dat Laurent vorige week, daags nadat hij niet aanwezig kon zijn op Koningsdag, tóch een afspraak had. Hij had er geen probleem mee om in de galerij van een vriend van Delphine Boël een schilderij in ontvangst te komen nemen voor zijn stichting. Daar werd hij ook met kunst van halfzus Delphine gefotografeerd.

Achter prins Laurent, in de kast, een werk van zijn halfzus Delphine Boël. ‘Blabla’.

Vorig jaar gunde Prins Laurent tijdens Koningsdag zijn ouders geen blik waardig. Hij neemt het hen nog altijd kwalijk dat Koning Albert en Koningin Paola hem – en Koning Filip en Prinses Astrid – verwaarloosd hebben in hun jeugd. In die tijd besteedde het Koningspaar meer tijd aan hun buitenechtelijke escapades dan aan hun eigen kinderen. Zo werd ook halfzus Delphine geboren. Albert en Delphine strijden al jaren in de rechtszaal om hun gelijk: intussen heeft Albert zijn DNA afgestaan om te vergelijken met dat van Delphine, maar tegelijkertijd is Albert ook naar het Hof van Cassatie gestapt om de zaak tegen te houden vanwege mogelijke fouten.

Er zou echter al eerder een verwantschapstest zijn gedaan. Prins Laurent zou Delphine al eens van een DNA-staal van hemzelf hebben voorzien. Ook zou hij haar meermaals hebben ontmoet. “Hij is closer met halfzus Delphine dan met broer Filip,” zegt een bekende van de Prins. Albert en Filip maken het Laurent bewust moeilijk, zeggen ze. “Alle post van Laurent komt zelfs eerst aan bij het paleis, waarna slechts een deel daadwerkelijk de Prins bereikt.”

Delphine Boël in gesprek met royaltydeskundige Rick Evers, november 2017 in WM Gallery
Prins Laurent krijgt van galleryhouder Patrick Declerck (midden) het schilderij van Thierry Poncelet (rechts) aangeboden. November 2019.