Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vieren met hun gezin al zo’n vijf weken vakantie in Griekenland. Pas nu zijn er enkele foto’s opgedoken van Máxima in bikini, Willem-Alexander in zwembroek en ook gezellig na afloop van een dineetje in een restaurant. Mogen die foto’s wel, want er geldt toch een mediacode? Het antwoord is ‘ja’, er is een goede reden waarom deze foto’s mogen geplaatst worden. De rechter heeft eerder geoordeeld dat Willem-Alexander en Máxima zeker recht hebben op hun privacy, zoals elke Nederlander en dat dus niet zomaar vrijetijdsfoto’s mogen worden gepubliceerd. Maar als foto’s een maatschappelijke discussie of een publiek debat dienen, dan is er geldige nieuwswaarde om wél tot publiceren over te gaan, in het belang van de maatschappij. Zodoende besloot RTL Nieuws de foto van het paar met een restauranteigenaar te publiceren. De regels op het eiland Milos en Griekenland zijn strenger dan in Nederland: overal in het openbaar – ook binnen ín restaurants – moet een mondkapje worden gedragen en ook dient er afstand te worden gehouden. In Nederland zijn mensen beboet op het niet houden van afstand of het weigeren van het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer. Dat staat dus haaks op het gedrag van het koningspaar: toen de restauranteigenaar hen vroeg met hem te poseren voor een foto, gingen ze gezellig, zonder mondkapje, met de minste afstand, op de kiek.
Foto’s van Willem-Alexander en Máxima van enkele dagen later, dobberend op zee in hun nieuwe speedboot Alma, mogen niet worden gepubliceerd. Ze zijn wellicht leuk of interessant, maar bevatten geen reden om tot publicatie over te gaan, zoals onder meer het Duitse Bild en GeenStijl deden. Dat geldt niet wanneer het koningspaar op Mykonos even later aan wal gaat, daar wandelt en van elkaar foto’s maakt. Daar hadden ze namelijk mondkapjes moeten dragen, wat ze niet doen, en dus opnieuw in overtreding zijn. Advocaat Geert-Jan Knoops meent dat Nederlanders zodoende hun boete wellicht zouden kunnen aanvechten, zo twitterde hij. ‘Als staatshoofd zelf deze regel niet handhaaft, kan dit een verweer worden voor burgers de anderhalve meter aanvechten bij de strafrechter.’
Telkens is het de vraag of media foto’s uit het privéleven mogen publiceren of niet. Want zo’n 15 jaar geleden riep de Rijksvoorlichtingsdienst de mediacode in het leven. Zelf noemen zij het een afspraak met de media, echter is het eenzijdig van hun kant opgelegd. In ruil voor privacy tijdens privémomenten, zoals de vakantie, is er jaarlijks een fotosessie in Lech en eentje vlak voor de zomervakantie. Wie zich er dus niet aan houdt, kan voor de rechter worden gedaagd, of op zijn minst van de fotosessies worden afgesloten. Dat is ook discutabel, omdat de fotosessie in Lech op openbaar terrein plaatsvindt, niet exclusief voor de media, waar ook tal van Nederlandse vakantiegangers hun grondwettelijk recht op een selfie met koningin Máxima menen op te kunnen eisen. RTL Boulevard, dat vorig jaar van deelname werd uitgesloten, had dus niet geweerd kunnen worden van de fotosessie.
Noot: de foto bij dit artikel is een gephotoshopt plaatje van de fotosessie van 2019 op Paleis Huis ten Bosch, gecombineerd met een Griekse achtergrond.
Reageer