Het Zarzuelapaleis
van jachtverblijf naar familiedomein

Waar woont de Spaanse koning Felipe met zijn gezin? En waar woonde Juan Carlos? 

Koning Felipe koos er net als zijn vader voor om níet in het Koninklijk Paleis in hartje Madrid te gaan wonen. Hij bleef met zijn gezin op de oude vertrouwde plek, niet ver van de hoofdstad. Het domein is de dagelijkse werkplek van een klein leger paleismedewerkers en is het thuis van vier Majesteiten en drie Koninklijke Hoogheden.

 

Zarzuela omstreeks 1634

Onder de rook van Madrid, niet te ver van het El Pardo Paleis, wilde koning Felipe IV (1605-1665) een jachtverblijf laten bouwen. Hij noemde het El Casa de la Zarzuela, het Huis van Zarzuela, vernoemd naar de vele struiken met bramen (‘zarzas’) in de omgeving. In de achttiende eeuw werd het jachthuis aangepast door Juan de Villanueva, de architect die ook verantwoordelijk is voor het Plaza Mayor in Madrid en het Museo del Prado. Het raakte echter hevig beschadigd tijdens de Spaanse Burgeroorlog in de jaren dertig van de vorige eeuw. In de jaren zestig volgde een grote restauratie, waarbij veel oude elementen niet terugkeerden. Zo verdween de kunstige, gestucte façade met timpaan en ook de rejas, het typisch Spaanse traliewerk voor de ramen, achtte men niet langer nodig. Het paleis was in 1962 gereed om door Juan Carlos en Sofía te worden bewoond. Ook nadat Juan Carlos in 1975 de troon besteeg, besloten ze er te blijven, ook al was het Koninklijk Paleis in Madrid zelf. Ze besloten internationale zaken met name in Madrid te doen, andere zaken vanuit Zarzuela. Het paar woont er officieel nog steeds, net als Sofía’s zuster, prinses Irene van Griekenland, die er sinds de jaren tachtig een vaste plek heeft. Het hoofdgebouw werd in de jaren zeventig uitgebreid met twee vleugels. Een van zijvleugels is waar het koningspaar-in-ruste woont, in het andere werkt de paleisstaf, zijn kantoren en andere vertrekken voor de hofhouding en beveiliging. Het hoofdgebouw is waar de vele staatszaken plaatsvinden. Er is onder meer een bibliotheek, een aantal ontvangstkamers en een eetzaal. Ook de grote audiëntiezaal bevindt zich hier op de begane grond. Daaraan grenst de werkkamer van koning Felipe.

Embed from Getty Images

Koninklijk werkvertrek

Een van de meest prominente vertrekken in de werkkamer van de Koning. Hij nam na de troonswisseling in 2014 het oude werkvertrek van zijn vader Juan Carlos over. Sommige dingen bleven onveranderd, zoals het houten bureau met prachtig inlegwerk. Een aantal stoelen in Louis XV-stijl keerden niet terug, wat tijdlozer exemplaren aan de tafel mochten blijven. Maar koning Felipe koos ook praktisch voor moderne ergonomische bureaustoelen, in plaats van de chesterfield van zijn vader. Ook het grote wandtapijt met het wapen van koning Felipe V (1683-1746), dat achter het bureau hing, is verdwenen. In plaats daarvan koos Felipe voor een portret van de zoon van Felipe V, koning Carlos III (1716-1788), die veel goeds voor de Spanjaarden had gebracht. Tegenover het schilderij, helemaal aan de andere kant van de koninklijke werkkamer, hangt een werk van Salvador Dalí. Het werk van bijna drie bij twee meter heet ‘de kosmische atleet’ en is in bruikleen gegeven door de staat, al voordat Juan Carlos op de troon kwam en de monarchie werd hersteld. Enkele voorwerpen van zijn vader heeft Felipe ook nog laten staan. Zilveren zeilschepen – galjoenen – in de boekenkast en het haardstel op de schoorsteenmantel dateren ook nog van zijn regeerperiode.

Zonnepanelen

Rond het paleis is behoorlijk wat grond. Voor het paleis is met symmetrische terrassen een hoogteverschil gemaakt, met een theekoepel aan beide zijden. Er is een tennisbaan en een groot zwembad met bijbehorend badhuis met alle mogelijke spa- en sportfaciliteiten. Het zwembad, maar voor een groot deel ook het paleis, wordt door middel van zonnepanelen verwarmt. Geen noviteit, al in 1980 werd een kleine zonne-energiecentrale bij het paleis geopend. Felipe en Letizia maakten er een speerpunt van om sinds hun troonsbestijging nog meer bij te dragen aan het klimaat. En dus werden de lampen op het paleis stuk voor stuk vervangen door meer energiezuinige exemplaren. En om waterverspilling tegen te gaan, heeft Letizia goed gekeken met het tuinpersoneel welke planten op praktische wijze beter op een andere plek zouden kunnen staan, en zijn nieuwe planten geplant die minder water nodig hebben. Dat is tegenwoordig grondwater in plaats van drinkwater. Op het terrein zijn ook twee heli-platforms, een kippenren en paardenstallen.

(lees verder onder de luchtfoto)

Paviljoen van Felipe

Felipe en Letizia wonen echter niet op het Zarzuelapaleis, maar in het naastgelegen ‘Pabellón del Príncipe’, het prinselijk paviljoen. Het werd dan ook tussen 1999 en 2002 gebouwd voor Felipe als troonopvolger, als Prins van Asturië. Het heeft meer weg van een jetsetvilla die in Miami niet zou misstaan, dan van een koninklijk paleis. Een lange oprijlaan van vuurrode stenen, langs de drie fonteinen in de vijver voor het huis, leidt als een rode loper naar het verblijf, gebouwd met een touch van de stijl van een Castiliaans landhuis. Ze zijn er uit gemak, zowel voor henzelf, hun twee dochters Leonór en Sofía, als voor het voormalige koningspaar blijven wonen. In het paviljoen is de stijl een stuk strakker dan in Zarzuela, met gladgestucte wanden, grote ramen, gecombineerd met Spaanse houtsoorten. Ook in de badkamers komt hout voor, samen met travertijn, een natuursteen. De vloeren in de rest van het verblijf zijn niet voorzien van dure natuursteen, maar ‘gewone’ tegels. In de woning zijn in de kelder ook vier slaapkamers met badkamer voor personeel. Op de begane grond zijn een aantal officiële vertrekken, waarvan een van de ontvangstkamers een prachtig uitzicht over de tuin en het zwembad heeft. Zelf woont het koninklijk gezin op de eerste verdieping. De inrichting is voor een deel met erfgoederen van de staat, die Felipe in bruikleen heeft gekregen. Bij de grote slaapkamer van het koningspaar hebben de Koning en Koningin allebei een eigen kleedkamer en een eigen badkamer. De woonkamer moet een prachtige open haard in Franse stijl hebben, maar deze etage is natuurlijk het privédomein, en daarom een staatsgeheim…

Embed from Getty Images