Koning Juan Carlos is zich ervan bewust dat “bepaalde gebeurtenissen in het verleden in mijn leven” voor discussie zorgen. De oud-monarch zou zo’n 100.000 dollar hebben aangenomen voor zijn bemiddeling bij de aanleg van een hogesnelheidslijn in Saoedi-Arabië, verborgen bankrekeningen en andere belastingconstructies. Felipe had al aangegeven af te zien van zijn deel in de erfenis, om verdere commotie te voorkomen.
“Ik ben al bijna veertig jaar koning van Spanje en heb al die tijd het beste gewild voor Spanje en voor de kroon,” zegt Juan Carlos in de brief. Zijn zoon Felipe, de huidige koning, betuigt per kerende brief zijn “oprechte respect en dankbaarheid voor zijn beslissing”. Hij benadrukt de bewezen diensten van zijn vader voor een democratisch Spanje na jaren van dictatuur. Ook bij een staatsgreep wist Juan Carlos de rust te herstellen.
Aan het eind van zijn regeringstijd kwamen zaken aan het licht waardoor Juan Carlos troon ging wankelen. Hij werd met geweer gefotografeerd met een door hem afgeschoten olifant, als voorzitter van het Wereld Natuurfonds werd hem dat niet in dank afgenomen. Ook bleek hij daar in aanwezigheid van zijn maîtresse te zijn, wat de Spanjaarden heel erg vonden voor de zeer geliefde koningin Sofía. Hij en koningin Sofía leden zelf al enige tijd een gescheiden leven. Verhalen over buitenechtelijke kinderen doken toen ook op. Het bleek een verstandig besluit om in 2014 te abdiceren ten gunste van zijn zoon.
Waar Juan Carlos naar toe gaat, is niet bekend. Grote kans is dat hij zich bij zijn dochter Cristina in Zwitserland zal voegen, een van de andere bannelingen van de familie. Samen met haar echtgenoot Iñaki raakte ook zij verwikkeld in een corruptieschandaal. Haar man, een ex-handbalprof, had via zijn goede doelenorganisatie overheidsgeld in eigen zak gestoken. Hij zit een gevangenisstraf uit.
Reageer