Koning verliest zijn peetvader – Vorst van Bismarck overleden

Ferdinand, Fürst von Bismarck is donderdag overleden aan de gevolgen van een operatie. Hij was 88 jaar. Daarmee verliest Willem-Alexander een peetvader. Bismarck was prins Claus’ studiegenoot – in die tijd ook huisgenoot in Hamburg – en een goede vriend. Hij trad op als diens getuige bij het huwelijk met Beatrix in 1966. Het overlijden van Bismarck is na de dood van Willem-Alexander’s grootmoeder Gösta von dem Bussche (moeder van prins Claus), grootvader prins Bernhard en oud-premier Jelle Zijlstra de vierde peetouder die de Koning moet missen. Renée Smith-Röell, hartsvriendin van Beatrix en koningin Margrethe van Denemarken zijn de andere peetmoeders.

Doopnaam van de vorst
De naam van de vorst komt ook terug in de doopnamen van koning Willem-Alexander: Willem-Alexander Claus George Ferdinand. Hij was dan ook aanwezig bij belangrijke momenten in het leven van onze Koning. Bij zijn doop bijvoorbeeld, op de foto staande achter Willem-Alexander’s tante Margrethe van Denemarken en oma, prinses Armgard. Na de voltrekking van het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima op 2 februari 2002 kreeg de vorst ook een prominente plek op de foto, achter Máxima’s broer Martín Zorreguieta.

Illustere familie
Zijn overgrootvader was Otto von Bismarck, die een belangrijke plek in de geschiedenis van Duitsland inneemt. Otto smeedde van de kleine koninkrijkjes, groothertogdommen en vorstendommen één keizerrijk onder leiding van de Pruisen. Ferdinand was, anders dan overgrootvader Otto, grootvader Herbert, vader Otto en zijn zoon Carl Eduard niet politiek actief. Na het internaat ging hij enige jaren in Brazilië werken. Daarna studeerde hij onder meer economie en rechten en ging aan de slag als advocaat. Hij zette zich intensief in voor de nalatenschap van zijn familie.
Ferdinand wordt opgevolgd door zijn oudste zoon, Carl Eduard Graf von Bismarck. Op de foto met zijn vierde echtgenote, Alessandra. Een vooraanstaande Duitse krant over deze opvolger: “De oudste, Carl Eduard, wikkelde zijn Alfa Romeo als een jeugdzonde met 1,84 promille rond een hoogspanningsmast. Bij een foto van zijn zetel als CDU-afgevaardigde, die voornamelijk leeg bleef: ‘Duitsland meest luie lid van de Bondsdag’. Zijn alcoholproblemen blijven negatieve koppen veroorzaken.”

Reageer

Royal Insider