Koningin Máxima bezoekt Tropenmuseum over Nederlands koloniaal verleden

Koningin Máxima is dinsdag in het Tropenmusuem in Amsterdam voor een werkbezoek aan de tentoonstelling ‘Onze koloniale erfenis’.

De tentoonstelling laat met voorwerpen, verhalen, films, foto’s en kunstobjecten zien hoe mensen het kolonialisme doorstonden met creativiteit, veerkracht en verzet. Máxima wordt rondgeleid langs de verschillende thema’s van de expositie: arbeid en uitbuiting, grondstoffen en producten uit de koloniën, muziek en veerkracht, racisme, taal en het ‘thuisgevoel’.

Er is een digitaal namenmonument dat op basis van voornamen inzicht geeft in de onderlinge relaties tussen tot slaaf gemaakte mensen en hun achtergrondverhalen.

Het koloniale onderwerp komt op meerdere manieren terug in het werk van onze koningin. Zo is ze bijvoorbeeld beschermvrouwe van het KITLV, het koninklijk instituut voor taal-, land- en volkenkunde.
Ook is Máxima voorzitter van een aantal stichtingen van het Koninklijk huisarchief,
de privearchieven van de Oranjes. Bij elkaar noemen we dat de koninklijke verzamelingen,
die als taak hebben om het erfgoed van het huis Oranje-Nassau te bewaren, beheren, conserveren, bewerken en ontsluiten, dus ook beschikbaar te stellen aan het publiek. Online en in musea.
Maar nu hebben ze besloten een onafhankelijk onderzoek in te laten stellen om uit te laten zoeken of er geen stukken in de collectie zitten met een koloniale herkomst die er niet thuis zouden horen.

Er zijn best wel wat objecten in de archieven met een koloniaal tintje. Denk alleen al aan de hele Indische zaal in Paleis Noordeinde, compleet geschonken aan Wilhelmina en Hendrik voor hun huwelijk. En in die zaal liggen tal van cadeaus uitgestald, geschonken door onder meer Indische vorsten, in de tijd dat ze als Nederlands-Indië nog onderdeel van het koninkrijk waren.
Maar wellicht zijn er stukken die achteraf bezien nooit in de koninklijke collectie zouden horen.

Zo is er in Engeland al lange tijd een discussie over een diamant van ruim 100 karaat: de koh i noor,
die in de Britse koninginnekroon zit. Maar die werd door de Britten gestolen en aan koningin Victoria geschonken, toen ze de maharadja gevangen hadden genomen. Geroofd dus.
Of zoiets ook bij Nederlandse koningshuis is gebeurd, zal blijken als het onderzoek is afgerond.

Video: © RoyalTV/Rick Evers. All rights reserved.

Reageer

Royal Insider