Eindelijk heeft een Japanse politicus hardop durven uitspreken over het voortbestaan van het keizerlijk huis door het conservatieve karakter. De minister van defensie, Taro Kono, noemt het ‘extreem risicovol’ dat alleen mannen op de zogenoemde Chrysantentroon mogen, waardoor de monarchie aan een zijden draadje hangt. Hij stelt voor een nationaal debat te houden voor hervormingen.
Het Japanse keizershuis staat als extreem conservatief bekend. De leden van de familie hebben het niet voor het zeggen, maar het hofagentschap, dat bij de huidige keizerin Masako – de echtgenote van keizer Naruhito – tot zware depressies had geleid. Het is ook een van de weinige monarchieën waar een vrouw niet in aanmerking komt voor troonsopvolging. Dat gaat ook rigoureus: trouwt een prinses met een burger, dan leveren ze hun titel en bestaat ze niet meer in het keizerlijk huis.
Masako voelde ook die druk om als toenmalig kroonprinses een toekomstige keizer te baren. Dat lukte niet, het bleef bij dochter Aiko. Met de troonsbestijging van Naruhito vorig jaar, werd dan ook niet Aiko de kroonprinses, maar haar oom Akishino, de broer van Naruhito. Die kreeg uiteindelijk – 12 jaar na zijn tweede dochter – ook een zoontje, die na hem kroonprins en keizer zal worden. Hisahito is nu pas 13, maar als hij later geen mannelijke nakomelingen zal krijgen, houdt het keizerlijk huis op te bestaan. Nu hangt de toekomst dus volledig van hem af. Een ruime meerderheid van de Japanners zou voor het aanpassen van de regels zijn en ook vrouwen willen toestaan te regeren als keizerin.
Premier Shinzo Abe sprak vorig jaar bij de troonswisseling nog dat regels voor de troonopvolging zouden moeten heroverwogen, maar echte actie kwam er niet.
Reageer