Beatrix op haar best op Aruba: tussen de kinderen en in de natuur

In de ochtend bezocht prinses Beatrix de speeltuin Neptali Henriquez Park. Sinds 2010 zetten vrijwilligers en diverse initiatieven zich in om de speeltuin te onderhouden, te renoveren en uit te breiden. Zo wordt verval tegengegaan. De speeltuin is een voorbeeld voor andere speeltuinen die Jantje Beton op Aruba wil realiseren, in nauwe samenwerking met Arubaanse maatschappelijke organisaties. De stichting wil op verschillende locaties in het Caribisch deel van het Koninkrijk speeltuinen renoveren, zodat deze voldoen aan de veiligheidseisen en kinderen weer veilig buiten kunnen spelen. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van Jantje Beton.

Vervolgens bracht prinses Beatrix een bezoek aan het hoofdkantoor van Telefon pa Hubentud, de Arubaanse kindertelefoon. Komend jaar bestaat de organisatie 25 jaar. Inmiddels is de Arubaanse kindertelefoon zo succesvol dat ook kinderen en jongeren uit Bonaire, Sint Eustatius en Saba bellen voor een luisterend oor. Beatrix spreekt medewerkers en vrijwilligers en krijgt uitleg over het werk en de projecten van de stichting. Daarna rijdt Beatrix met ‘haar bus’ door naar de gouverneur van Aruba, Alfonso Boekhoudt, die een lunch aanbiedt op Cas Ceremonial.
’s Middags gaat ze naar het Spaans Lagoen, een wetland- en natuurgebied met mangrovebossen. Hier presenteren medewerkers van Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) het project ‘Turning the Tide’, een klimaatadaptatie- en natuurherstelpilotproject. Het project vindt plaats in samenwerking met de Universiteit van Aruba, ScubbleBubbles Foundation en Wageningen University & Research en is mogelijk gemaakt door fondsen van het EU-programma RESEMBID. In de dichtgeslibde mangrovebossen worden geulen gegraven om slib op te vangen, met als doel de waterkwaliteit en kraamkamerfunctie van de mangroven te herstellen en de nabijgelegen koraalriffen te beschermen. Daarnaast wordt er gewerkt aan het herstel van de koraalriffen door het plaatsen van twee typen kunstriffen. Tijdens een korte wandeling krijgt de prinses een toelichting op het belang van mangrovebossen en koraalriffen voor natuurherstel en de biodiversiteit.

Video: © RoyalTV/Rick Evers. All rights reserved.

Reageer

Royal Insider