Gravinfluencer Eloise populairder dan prinses Amalia

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat Máxima en Willem-Alexander een dieptepunt hebben bereikt in hun populariteit sinds de inhuldiging, maar samen nog altijd de top 10 van populairste Oranjes aanvoeren. De koningin kreeg 28 procent van de stemmen, haar man 14 procent. Opvallend is dat prof. mr. Pieter van Vollenhoven op plek 3 staat, met 7 procent van de stemmen. Dat zou te maken kunnen hebben met zijn Twittergedrag. De echtgenoot van prinses Margriet schroomt niet voor een mening op social media en deelt er ook mooie foto’s en grappige filmpjes. Hij heeft er ruim 45.000 volgers.

Prinses Beatrix valt met 6 procent van de stemmen net buiten de top 3. Een gedeelde vijfde plaats is voor prinses Alexia en gravin Eloise. Amalia moet haar zesde plaats (2 procent) delen met haar oom en tante Constantijn en Laurentien en oudtante Margriet. Hekkensluiter is Ariane, met slechts 1 procent van de stemmen.

Dat Amalia zo laag scoort, kan te maken hebben met de publieke opinie over de prinses. ‘Het is vooral de hoogte van het bedrag dat gefronste wenkbrauwen oproept,’ zegt EenVandaag. 71 procent vindt de uitkering te hoog voor een 18-jarige: “Belachelijk dat zo’n snotneus zoveel geld ontvangt. Ze woont toch nog thuis? Waar moet ze het aan uitgeven?” schrijft een panellid van het programma.

38 procent – maar een ruime meerderheid bij de jongeren – zou het goed vinden als de Oranjes zich meer zouden profileren op eigen social media kanalen.

Aan het onderzoek deden 28.648 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

 

Reageer

Royal Insider