“Bel even met Den Haag”, zegt royaltydeskundige Rick Evers tegen prins Harry en Meghan. Van prins Constantijn en prinses Laurentien zouden ze nog wat nuttige tips kunnen krijgen.
Dat prins Harry en Meghan verandering wilden, daar kijk ik niet van op. Bijna twee weken geleden voorspelde ik in Koffietijd nog dat er wel eens een dergelijke mededeling zou kunnen komen. Morgen gaat prins Harry om tafel met zijn oma, vader en broer, oftewel het staatshoofd, de troonopvolger en diens opvolger. Dat die ‘not amused’ zijn vanwege de bijzondere stap van het paar, de Hertog en Hertogin van Sussex, zal iedereen begrijpen. Elizabeth is niet alleen Harry’s oma, maar ook al bijna 70 jaar de monarch, het hoofd van de Gemenebest en het familiehoofd. Die zal zich rot zijn geschrokken door de actie van de Sussexes om commercieel te gaan én een rol binnen de koninklijke familie te behouden. Daarover zouden ze op zijn minst overlegd moeten hebben. In plaats daarvan hebben ze achter haar rug om de titel, die ze van haar kregen bij hun huwelijk, als merknaam laten registreren: ‘Sussex Royal’. Bovendien moet voor het gebruik van het predicaat ‘Royal’ (Koninklijk) toestemming worden gevraagd. Wat zal Elizabeth ervan vinden, dat haar kleinzoon magazines en kleding gaat verkopen, maar intussen ook uit haar naam – en op staatskosten – overzeese reizen wil blijven maken?
Nee, dat kan niet, Harry en Meghan. Niet als je daar geen goede afspraken over hebt gemaakt. Dat klinkt misschien kinderachtig, je oma om toestemming vragen. Maar het gaat hier niet om júllie, maar een eeuwenlange familiegeschiedenis, waarbij Elizabeth ook niet aan haarzelf denkt, maar aan de toekomst: de Kroon moet ongeschonden door naar de volgende generatie. Daarbij past geen egoïstisch koppel dat niet de lasten (media, verplichtingen, geen commerciële activiteiten, geen interviews) maar wel de lusten wil (inkomen van papa’s landgoed, wonen in een door belastingbetalers gerenoveerd landhuis, beveiligers en mooie reizen namens de Koningin maken). Nee, als je van dat alles af wilt, kies er dan voor om net als jullie zoon Archie door het leven te gaan: zonder titel, als Harry en Meghan Mountbatten-Windsor. Ga in de luwte leven en bouw daarmee het recht op om met rust gelaten te worden. Of…
Doe zoals Constantijn en Laurentien. Zij kregen nooit een staatstoelage. Ze moeten zelf voor hun inkomen zorgen. Ze wonen niet in een paleis of in een door de Koning beschikbaar gesteld paleis of villa. Hun hoekhuis staat in hartje Den Haag, zonder marechausseepost voor de deur of beveiliging in hun nek als ze bij de AH hun boodschappen doen. Ja, ze zijn commercieel, ze werken voor hun geld via hun eigen bedrijven. Maar daarover hebben ze overlegd met het staatshoofd en de regering. En met hun werk maken ze het land mooier en beter. De prins zet zich in voor Nederlandse startups, de prinses onder meer voor laaggeletterdheid en het klimaat. Daarbij pochen ze niet met hun naam, maar laten ze hun titel weg. En als de Koning hen nodig heeft, dan zijn ze er. Constantijn begrijpt de lasten en de verplichtingen die zijn titel en familie met zich meebrengt en heeft daar respect voor. Af en toe verrichten ze namens de Kroon een verplichting – zonder daarvoor een vergoeding te krijgen! – om daarna weer snel in de anonimiteit en het gezinsleven te duiken. Harry en Meghan, bel eens even met Den Haag. Prins Constantijn en prinses Laurentien kunnen jullie heel wat nuttige tips geven om te balanceren met de kroon, de kinderen en het werk.
Reageer