Italiaanse kroonprins kondigt terugkeer Koningshuis aan

Donderdag zonden diverse tv-zenders de toespraak van Prins Emanuele Filiberto uit. Hij is de Prins van Venetië en troonpretendent van het gevallen Italiaanse Koninkrijk.

De Prins sprak vanachter zijn bureau:

“Goedenavond aan alle Italianen. Ik heb de plicht om de terugkeer van de koninklijke familie officieel aan te kondigen. Het is tijd om de rust, het vertrouwen en de elegantie die we vandaag de dag meer dan ooit nodig hebben, te laten terugkeren. Geleid door een sterk plichtsbesef heeft de Koninklijke Familie als doel burgers te beschermen om met hernieuwd optimisme naar de toekomst te kijken. Bedankt allemaal. De Koninklijke Familie komt terug.”

Prins Emanuele Filiberto, 14 november

Zijn vader, Vittorio Emanuele, is feitelijk de eerste in lijn om de verdwenen troon op te volgen. Hij was de laatste kroonprins, toen diens vader Umberto II op de troon zat. Hij regeerde slechts van 9 mei tot en met 12 juni 1946. Emanuele Filiberto is na zijn vader de eerste in lijn en bovendien de enige kleinzoon van Umberto.

Eerder op donderdag had Emanuele Filiberto al aangekondigd met een bericht te komen. In 2018 onthulde hij zijn plannen om een royalistische partij op te richten die vecht voor het herinvoeren van de Italiaanse monarchie. Vijftien procent van de Italianen, zo’n 12 miljoen in getal, zouden voor stemmen. Italiaanse kranten weten niet hoe serieus ze het bericht van de Prins moeten nemen: ‘het lijkt wel een promotie voor een nieuwe film’. Emanuele Filiberto heeft vooral het imago van een mediaprins: hij deed mee aan tv-programma’s als Dancing With The Stars en schitterde in een olijvenreclame. Daarmee ‘voel je je als Koning’, zei de Prins.

Daags na de uitzending bleek dat de Prins reclame maakte voor de Netflix-serie The Crown. Hij had er zelf nog nooit een aflevering van gezien, moest hij bekennen.

Reageer

Royal Insider