Koningin Máxima geland in Colombia voor VN-werk

Bogotá – Koningin Máxima is zondag aangekomen in Colombia voor een reis in het kader van haar VN-werk. Het KLM-toestel waarmee koningin Máxima in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá arriveerde, landde rond 14.30 uur lokale tijd. Ze werd daar verwelkomd door onder meer de minister van Financiën, Ricardo Bonilla en de Nederlandse ambassadeur, Reina Buijs. Later in de middag vliegt de koningin-pleitbezorger tijdens een korte vlucht door naar Medellín, in het noordwesten van Colombia, waar ze naar verwachting rond om 17.45 uur zal landen, 23.45 uur Nederlandse tijd. Daar zullen de gouverneur van het departement Antioquia en de burgemeester Máxima aan de vliegtuigtrap begroeten. Direct na aankomst vertrekt de koningin met onder meer haar particulier secretaris en adjudant naar haar hotel, waar ze achter gesloten deuren met de delegatie vergadert over het programma voor de komende dagen.

 

Maandag begint het werk voor koningin Máxima al vroeg, als in Medellín een bezoek aan de CEO van Bancolombia staat gepland en drie veldbezoeken op het programma staan. Dan hoort ze van Colombianen hun ervaringen uit de praktijk overbankproducten, met name op digitaal gebied. Máxima krijgt uitleg hoe digitale innovaties niet alleen de werkomstandigheden van kleine ondernemers kunnen verbeteren, maar daarmee ook hun omzet kunnen vergroten en hun levens positief veranderen. Máxima’s werk gaat al lang niet meer over leningen en microfinancieringen alleen. Financiële inclusie is een concept om mensen aan te sluiten op financiële diensten, te beginnen met toegang tot een bankrekening, om veilig te kunnen sparen en betalen. Anders dan in Nederland is dat niet overal de normaalste zaak: volgens data van de Wereldbank heeft in Colombia 64 procent van de mannen een (bank)rekening, 56 procent van de vrouwen. In 2011 had nog maar 39 procent een rekening.

 

Aan het eind van de middag vliegt Máxima met haar delegatie terug naar hoofdstad Bogotá, met onder meer vertegenwoordigers van haar VN-kantoor in New York en afgevaardigden van de World Bank in haar kielzog. In het gebouw van de VN in Bogotá is er een rondetafelgesprek met lokale partners die kunnen helpen bij het werk dat in Colombia moet worden verzet. Later in de week spreekt de koningin onder meer met de minister van Financiën, de minister van Gelijkheid en president Gustavo Petro.

 

Máxima is voor de tweede keer in Colombia in haar functie als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Haar vorige bezoek was in 2014, toen ze tijdens haar veldbezoeken vergezeld werd door de toenmalige first lady van het land. Diverse Colombiaanse media berichtten afgelopen dagen al over Máxima’s komst. Op de website van de meest gelezen nationale krant, El Tiempo, leggen ze uit dat ‘de echtgenote van koning Willem-Alexander’ in haar functie als VN-adviseur komt en ‘daarom de wereld rondreist om initiatieven op dit gebied te ondersteunen.’ De krant schrijft ook dat dankzij Máxima’s vorige bezoek er al heel wat is veranderd. ‘Zonder het te weten is Hare Majesteit de peetmoeder van het fintech-ecoysysteem’ in het land, zegt Fintech-president Gabriel Santos García in de krant. Na haar vorige bezoek werd regelgeving aangepast die onder meer digitale betalingen mogelijk maakte. De lokale uitgave van zakenblad Forbes plaatste een foto van de koningin in galajurk, getooid met diadeem en parelcollier aan een staatsbanket, om vooruit te blikken op het bezoek. Máxima ziet liever dat het over de inhoud gaat dan over haar kleding, zei ze in een eerder interview.  

Reageer

Royal Insider