Koningin Máxima helpt creatieve zzp’ers

Koningin Máxima ging woensdagmiddag naar theater de Nieuwe Regentes in Den Haag. Zij ontmoette vertegenwoordigers van de Creatieve Coalitie, een samenwerkingsverband van beroepsverenigingen in de creatieve sector om de arbeidsmarktsituatie van ZZP’ers te verbeteren. Koningin Máxima sprak met hen over de gevolgen van de coronapandemie voor ZZP’ers in de creatieve sector. Ook bekeek zij hun werk.

In 2019 werd de Creatieve Coalitie opgericht, waarin makers en werkenden in de kunst en cultuur hun krachten bundelden. De Creatieve Coalitie omvat 42 verschillende beroepsverenigingen van onder meer musici, cameramensen, acteurs, regisseurs, ontwerpers, theatertechnici en tekstschrijvers. In de culturele en creatieve sector werken 300.000 mensen, waarvan ruim 70% als ZZP’er. Zij zijn vaak ‘seizoenarbeider’ bij festivals, concerten en evenementen.

Nu dit jaar festivals en voorstellingen veelal niet kunnen doorgaan zoals eerder voorgenomen, is het seizoen niet meer in te halen. Koningin Máxima sprak in de verschillende zalen van het theater met vertegenwoordigers van zes creatieve beroepsgroepen: dansers, beeldend kunstenaars, technici, acteurs, film- en tv-makers en musici. Zij spraken over de uitdagingen in deze tijd en over hun inzet om met creativiteit zo goed mogelijk door deze periode heen te komen. Daarbij presenteerden de dansers, acteurs en musici delen uit hun huidige repertoire.

In gesprekken en door werkbezoeken informeren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zich over de gevolgen van de coronapandemie en de inzet van maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. De werkbezoeken vinden plaats met inachtneming van de geldende richtlijnen.

Reageer

Royal Insider