Máxima’s dag in de filmwereld
(en geeft Femke Halsema een gouden tip)

Na een paar keer uitstellen – iets met een pandemie – kwam koningin Máxima naar Amsterdam, waar ze het jarige filmmuseum Eye bezoekt. Vóór het feestelijke programma in het museumgebouw bracht ze eerst een werkbezoek aan het collectiecentrum, een paar honderd meter verderop. Daar werd verteld over de historische collectie. Máxima was bijzonder geïnteresseerd in hoe gerestaureerd wordt: bestaat daar wereldwijd onenigheid over? Ze had eens gelezen in een artikel dat men soms vindt dat er te zwaar gerestaureerd wordt, met meer kleur dan wellicht origineel werd gebruikt. Ze moest daarbij ook denken aan de Griekse plaats Knossos, waar ook veel discussie is over de manier waarop gerestaureerd is.
Bij het Eye wordt wellicht wat conservatiever gerestaureerd, zo hoorde ze. ‘Een heel Hollandse benadering,’ vond de koningin, wat haar deed denken aan hoe de Hollandse meesters ook geconserveerd worden.

Na het werkbezoek werd Máxima’s bezoek aan Amsterdam even verderop voortgezet in het filmmuseum. Uitleg over de Eye Film Player, de streamingdienst, bleek overbodig: Máxima herkende al beelden die ze daarop thuis had gezien. In het museum bracht ze ook een bezoek aan de expositie ‘Vive le cinéma!’ en lanceerde ze ‘Eye on screens’, waarop door het hele land beelden uit het rijke archief te zien zijn voor de komende twee jaar.

Copyright Royal TV, alle rechten voorbehouden

Tags :

Reageer

Royal Insider