Koningspaar op streekbezoek: toeren door het Hogeland in Groningen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kijken met veel plezier terug op hun streekbezoek aan het Hogeland in Groningen. “Heel warm”, zei Máxima na afloop van het bezoek. Het was de hele dag zo’n 26 graden. “Niet alleen van buiten warm, maar ook van binnen warm”, vulde de koning aan, wijzend op de bewoners van de noordelijke streek.

Het koningspaar heeft dinsdag tijdens het bezoek aan Windsum, Bedum, Stedum, Noordpolderzijl en Zoutkamp nogmaals geleerd dat de streek “ertoe doet”, zo zeggen ze na afloop. “Groningers zijn trots, ze willen echt gewoon het culturele erfgoed van het Hogeland bewaren zoals het is”, aldus de koning. “Aan de andere kant willen ze ook onderdeel zijn van de 21e eeuw en een deel van Nederland. En laten zien dat ze er echt toe doen.”

De koning verwees ook naar een gesprek dat het paar had gevoerd met garnalenvissers. Die vertelden dat ze zich zorgen maken over de toekomst van hun vak. Door de nieuwe stikstof- en Natura 2000-regels zien de vissers weinig perspectief, vertelden ze. “Dit deel van Nederland doet ertoe, ze willen toekomst hebben, ongeacht waar ze vandaan komen”, aldus de koning. “Hier gebeurt het, op het Hogeland. En dat hebben wij vandaag meegemaakt.”

Video: © RoyalTV/Rick Evers. All rights reserved.

Reageer

Royal Insider