Het is een van de oudste koninklijke verblijven: Kasteel Het Oude Loo, dat intussen alweer eeuwen in de schaduw staat van het later gebouwde, majestueuze Paleis Het Loo in Apeldoorn. In lang vervlogen tijden moesten de Oranjes een plek zoeken om hun paard te stallen, maar de royals van nu hebben andere problemen. Waar is de laadpaal? Bij dit vrijetijdspaleis – het wordt vooral in het jachtseizoen gebruikt door de Oranjes – heeft de koninklijke familie sinds kort de beschikking over liefst vier laadplekken voor de elektrische voertuigen.
Gezinsauto
Bij de kersttoespraak enkele jaren geleden was door de ramen de koninklijke Tesla X te zien, die voor de deur van de Eikenhorst aan de laadpaal stond. Willem-Alexander gebruikt het als gezinsauto, niet voor officiële gelegenheden. En niet alleen de Koning, meerdere leden van zijn familie hebben een elektrisch voertuig aangeschaft. Voor het huis van prins Constantijn en prinses Laurentien is bijvoorbeeld ook een laadpaal gemaakt sinds zij hun intrek namen in het Benoordenhout.
(lees verder onder de foto)
Groene wens
Koning Willem-Alexander had de wens om ook bij de verbouwing van Paleis Huis ten Bosch groener te kunnen wonen door de aanleg van zonnepanelen op het dak. De wet- en regelgeving rondom dergelijke monumentale gebouwen maakt dat onmogelijk. Vorig jaar uitte hij ook de wens om voor het Amsterdamse paleis zonnepanelen te krijgen. Premier Rutte zei eerder in de Tweede Kamer: “Daar waar mogelijk wordt glas vervangen door energiezuinig glas en worden duurzame materialen gebruikt. Die blik van duurzaamheid is er dus wel degelijk. Een concreet voorbeeld is dat er zonnepanelen komen op Paleis Noordeinde, op het platte deel van het dak dat niet zichtbaar is.” Intussen zijn dit voorjaar ramen in onder meer de Galerijzaal van Paleis Noordeinde vervangen door energiezuinige beglazing.
(lees verder onder de foto’s)
Staatsbezit
Koning Willem-Alexander huurt het Kasteel Het Oude Loo van de Staat. Wat het precieze bedrag is dat daarbij gemoeid is, mag niet bekend worden gemaakt. Sinds de jaren zeventig huurt de kroondrager het, voor die tijd was het eigendom van de Oranjes. Het 15de-eeuwse jachtslot werd in 1684 gekocht door stadhouder Willem III, die later koning van Engeland werd en naast het kasteeltje Paleis Het Loo liet optrekken. Het Oude Loo is niet toegankelijk voor publiek, alleen de tuinen kunnen tegen betaling in april en mei worden bezocht. Buiten die periode gebruikt de koninklijke familie het, bijvoorbeeld voor jachtpartijen in het najaar. Willem-Alexander en Máxima ontvingen er ook hun toenmalige collega-troonopvolgers in 2013, voor een weekendje in de Apeldoornse bossen.
Reageer