Willem-Alexander met Rutte naar Bilderbergconferentie

Samen met zo’n 130 anderen praat koning Willem-Alexander tot en met zondag over diverse thema’s. Wat moet er met Europa gebeuren? Klimaatverandering en duurzaamheid staat op de agenda, net als de Brexit, het gevaar van sociale media, maar ook China en Rusland staan als onderwerp op de lijst. Voormalig directeur van de AXA-bank Henri de La Croix de Castries is voorzitter van de conferentie en wordt bijgestaan door onder meer Victor Halberstadt. Deze emeritus-hoogleraar openbare financiën heeft een goede band met de Oranjes en begeleidde koningin Máxima onder andere bij haar inburgering. Ook minister Kaag en Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) zijn uitgenodigd, net als advocaat Arnold Croiset van Uchelen. Daarnaast is Jessica Uhl, financieel directeur van Shell aanwezig. President Trump stuurt zijn politiek adviseur én schoonzoon, Jared Kushner.

Het Bilderberghotel in Oosterbeek, 1954

De eerste Bilderbergconferentie werd in 1954 gehouden in het Bilderberghotel in Oosterbeek, naar aanleiding van de verslechterende relatie tussen de Amerika en Europa. Prins Bernhard was een van de organisatoren. Het zijn politieke bijeenkomsten met een strikt geheim karakter. Er geldt de ‘Chatham House Rule’: de regel dat alle informatie mag worden gebruikt, maar die mag niet naar de spreker te herleiden zijn. Aan eerdere conferenties deden onder meer prinses Beatrix, prins Charles en prins Philip mee, de Belgische koning Filip, De Spaanse koning Juan Carlos en koningin Sofia en koning Harald van Noorwegen. Niet alleen royals, ook andere regeringsleiders en vooral ook captains of industry worden ervoor uitgenodigd.

Geen vrij weekend met zijn gezin voor Willem-Alexander dus. Woensdag had de koning ook al een drukke dag. Eerst schudde hij hand na hand tijdens het streekbezoek aan de Betuwe, vervolgens moest hij door naar Paleis Noordeinde om er de Chinese vice-president in audiëntie te ontvangen. Diezelfde avond nog ging hij samen met koningin Máxima naar de opening van het Holland Festival in Theater Amsterdam.

Reageer

Royal Insider