De grootvader van koning Willem-Alexander, prins Bernhard, moest noodgedwongen zijn militaire uniform aan de wilgen hangen vanwege het schandaal rondom zijn persoon in de Lockheed-affaire. Zijn inzet voor de krijgsmacht en in het bijzonder voor de veteranen uit de Tweede Wereldoorlog bleef onverminderd. Het moet voor hem dan ook een schok zijn geweest dat hem ter ore was gekomen dat Defensie eigenlijk af wilde van het defilé dat hij jaarlijks in Wageningen afnam tijdens de viering van Bevrijdingsdag.
Voor prins Bernhard’s overlijden op 1 december 2004 – hij leed aan longkanker en had een kwaadaardige darmtumor – heeft hij nog veel laatste zaken geregeld. Zes dagen eerder wijzigde hij nog zijn testament: ook de twee buitenechtelijke dochters zouden mogen meedelen uit zijn nalatenschap. Een dag later belt hij nog met Soldaat van Oranje en vriend, Erik Hazelhoff Roelfzema, om hem en zijn vrouw voor de uitvaart uit te nodigen. Toenmalig prins Willem-Alexander lijkt de laatste te zijn geweest die vaarwel kwam zeggen. Maar twee dagen voor zijn dood stuurde hij nog een briefje naar minister-president Jan-Peter Balkenende, waarin hij zijn ongenoegen én een grote wens uitte: Veteranendag op zijn verjaardag.
Een Veteranendag op de verjaardag van de Prins der Nederlanden, 29 juni, bleek wat onpraktisch, daarom werd het de laatste zaterdag van juni. Dit jaar is dat toevallig op de 108ste geboortedag van Bernhard. Oudste kleinzoon, koning Willem-Alexander, neemt tegenwoordig het defilé af. En de anjer, die in de oorlog uitgroeide als teken van verzet, is verworden tot symbool van waardering voor de Nederlandse veteranen. Willem-Alexander draagt een anjer-speldje in de week voorafgaand aan Veteranendag, maar sinds 2018 een écht exemplaar op Veteranendag zelf. Precies zoals zijn grootvader het altijd deed.
Daags voor Veteranendag op het Koninklijk Paleis Amsterdam: Koning Willem-Alexander met Witte Anjer-speldje.
Reageer