Amalia strikt Trijntje Oosterhuis: De bijzondere band tussen Oranjes en familie Oosterhuis

Trijntje is geen onbekende van de Oranjes. In feite was het de eerste zangeres die zich aan Amalia verbond: ze maakte met Carel Kraayenhof en Janine Jansen de single “Nu dat jij er bent” ter gelegenheid van de geboorte van de prinses in 2003. Amalia is ook al lange tijd fan van de zangeres, zo weet royaltyverslaggever Rick Evers. “Zo’n half jaar geleden zag ik op Instagram dat Amalia uitkeek naar het grote jubileumconcert van Trijntje en dat ze van plan was er met een klasgenoot naar toe te gaan,” zegt hij. “Toen viel ook op dat Trijntje en Amalia elkaar daar volgen. En dat is bijzonder, want Amalia laat maar weinig mensen toe op haar privé-account.”

Andere generatie
Ook de generatie voor Trijntje en Amalia kent elkaar. Trijntje’s vader, predikant Huub Oosterhuis, is een familievriend van de Oranjes. Hij sprak onder meer op de uitvaart van prins Claus: “…Zijn gehechtheid aan het leven en zijn onvoorwaardelijke verbondenheid met U, zijn vrouw en met jullie, zijn kinderen. Op koninginnedag van dit jaar (2002, red.) keken wij op zijn kamer in het AMC naar de televisie. Het bezoek van de Koninklijke familie aan Hoogeveen en Meppel. Het geluid stond zacht. Daar zijn ze, zei hij, moet je ze zien! Ze doen het goed. En daar stond ik, wees hij, dat was mijn plaats, naast haar. Hij straalde. In mijn jonge jaren, zei hij, wist ik niet waar ik nu eigenlijk bij hoorde; bij Duitsland, bij Afrika, en toen kwam Nederland er ook nog bij. Maar nu hoor ik bij hen.” Oosterhuis sprak ook op de uitvaart van prins Friso in 2013 en doopte eerder allebei zijn dochters.

"Mensen Veel Geluk", het album waarop Trijntje de liedjes van haar vader Huub Oosterhuis zingt.
“Mensen Veel Geluk”, het album waarop Trijntje de liedjes van haar vader Huub Oosterhuis zingt.

“Beatrix gecensureerd”
“Majesteit,” begon Oosterhuis in 2011 zijn persoonlijke welkomstwoord, toen Beatrix samen met prins Friso naar de opening van gebedscentrum De Nieuwe Liefde kwam. “Dierbare koningin Beatrix; zo is het en zo voelt het, en waarom zou ik het dan zo niet zeggen?” De band met Oosterhuis kwam die dag nog even onder druk staan. Trijntje’s vader sprak voor de camera van Blauw Bloed dat Beatrix “zwaar gecensureerd” werd in haar kersttoespraken. Door de PVV. “Daar heeft ze het moeilijk mee.” Later trok hij zijn uitspraken in met als reden dat het zijn eigen interpretatie is geweest in plaats van de woorden van de vorstin.

Kerstklooster
De kerstkomedie die Amalia over de ‘Orde van de Vrije Kerstfeeën Nederland’ schreef is volgens de Koninklijke Schouwburg – die alle informatie intussen offline heeft gehaald – “een verhaal over onhandige elfen, boze koningen en natuurlijk onze kerstfeeën in het klooster. Brent Meelhuysen en Emilia van Nassau toveren dit prachtige verhaal om in een muzikale komedie met zang, dans, prachtige decors en kostuums! Met Trijntje Oosterhuis als muzikale ster van de avond belooft dit een groot feest te worden.” De voorstelling is op dinsdag 10 december, maar alle tickets zouden intussen uitverkocht zijn, meldt 6 Inside.

Reageer

Royal Insider