Hoe zit het met de dresscode op Prinsjesdag? Moet Amalia een galajurk aan? Waar komt dit kledingvoorschrift vandaan? Koningshuisdeskundige Rick Evers en mode-ontwerper Edouard Vermeulen aan het woord.
Eigenlijk is er op Prinsjesdag best een gekke dresscode. Willem-Alexander droeg altijd een uniform, tot hij koning werd. De mannen gaan in jacquet, oftewel een morning suit.
De dames lijken in een galajurk te gaan. Maar dan met een hoed. Terwijl een galajurk avondkleding is en daarbij hoort geen hoed.
Het is ook niet zo dat dit een eeuwenoude dresscode is. Totdat Wilhelmina de troonrede kwam voorlezen, was Prinsjesdag eigenlijk een mannenaangelegenheid. Regeren, het land besturen, daar hadden vrouwen officieel niets bij te zoeken.
Het was bij de koningen Willem de eerste tot en met de derde ook niet gebruikelijk dat hun vrouw meeging. Zonen en broers, die mochten mee. Anna Paulowna heeft wel eens stiekem meegekeken vanuit een loge.
In de tijd van koninginnen Emma en Wilhelmina heerste er nog een andere mode. Wilhelmina’s overgrootvader koning Willem I had het gebruik van zijn vader overgenomen, wat dan weer voortborduurt op de gebruiken aan het hof van de Zonnekoning, Lodewijk de vijftiende.
Voor dames is, kort door de bocht, vastgesteld dat hun japon een lange sleep dient te hebben en korte mouwtjes, de armen bedekt door lange witte handschoenen.
Tien jaar later zijn de eisen wat bijgesteld. Dames die ten paleize verschijnen, verschijnen in een toilette d’audience, audiëntiekledij, rond de heup voorzien van een manteau de cour (hofsleep).
Hoe langer, hoe hoger men in aanzien staat. Of denkt te staan. Vier meter voor koninginnen, 3,75 voor prinsessen, dames 3,5 meter en voor meisjes maximaal 3,25.
Voor andere gelegenheden mag een kortere sleep worden gedragen. Buiten de deur wordt een toilette de visite gedragen.
Dan volstaat een sleep van twee tot twee en een halve meter.
Verschillen zitten er ook in de details. Diners en bals mogen bloter, maar overdag voor een bezoek buiten de deur wordt hooggesloten met lange of halflange mouwen verwacht.
En buitenshuis draag je een hoed. Na verloop van tijd werden ook voor Wilhelmina de sleepjes steeds korter, na de Eerste Wereldoorlog raakten ze nog net de grond, of sleepte er nog net een stukje stof achter de koningin aan.
Dus: op Prinsjesdag dragen de vrouwelijke Oranjes eigenlijk geen galajapon, maar een toilette de visite met hoed. Aangezien zulke dagkledij voor dames tegenwoordig toch echt wel een stuk ruimer opgevat kan worden, zijn er genoeg opties voor Amalia.
Reageer