Willem-Alexander aan het werk vanuit Griekenland: coronaspoedwet verlengd

Ook al is zit koning Willem-Alexander met zijn gezin in Griekenland, dat betekent niet dat hij volledig vrij is. Zo tekende de koning dinsdag vanaf zijn vakantieadres de verlenging van de spoedwet rond corona. Dat blijkt uit het koninklijk besluit dat in de Staatscourant is gepubliceerd.

Het koningschap gaat 24 uur per dag door, als dat nodig is. Een vervanger is er niet voor Willem-Alexander. Als er dus een wet of besluit moet worden getekend, moet de koning nou eenmaal aan de slag. Tegenwoordig kan Willem-Alexander dat via zijn iPad op elke plek ter wereld doen. Vroeger, tijdens de vakanties van toenmalig koningin Beatrix in het Italiaanse Tavarnelle, moest daarvoor een medewerker van het Kabinet van de Koning mee naar het dorpje in Toscane. Voor de Belgische koning Filip reist een medewerker per vliegtuig heen en weer als een dergelijk document moet worden getekend.

‘Er is natuurlijk altijd werk en ik blijf ook altijd lezen wat er gaande is,’ zei Willem-Alexander tijdens het persmoment voor de vakantie op de vraag van Rick Evers. ‘En ik zal tijdens de vakantie zeker ook contact hebben met diegenen die actief zijn bij de formatie.’ Daarnaast vloog Willem-Alexander vorige week terug naar Nederland om bij een evenement in Den Haag rond de olympsiche spelen te zijn. Bij winnende Nederlandse sporters in Tokio stuurt hij bovendien een felicitatie. Het volgen van de spelen is dus ook onderdeel van Willem-Alexanders werk. ‘Wat dat betreft zijn het ook mooie kanten aan wat je kan blijven doen tijdens de vakantie. Maar waar ik me vooral op ga verheugen: echt met zijn vijven zijn. En weg zijn.’


Reageer

Royal Insider