Binnenkijken bij jarige kroonprinses Victoria!

‘Kinderpaleis’ werd het lange tijd genoemd. Een naam die het Hagapaleis anno nu weer helemaal recht doet. Het zijn de vrolijke kinderstemmen van de zevenjarige prinses Estelle en prins Oscar van drie die het hardst door de paleisgangen zullen klinken. De twee weten niet anders dan dat ze een paleis om zich heen hebben. ‘We zijn zeer bevoorrecht om hier te wonen,’ zegt prins Daniel. Zelf groeide hij in een normaal huis in een gewone straat op. ‘Maar bij mama en papa in een rijtjeshuis in Ockelbo maakt waarschijnlijk geen enkel verschil uit voor Estelle’s geluk. Een huis is een thuis.’ In dit geval een riant huis dat gelegen is in een park in Solna, op enkele kilometers ten noorden van Stockholm.

Het paleis van het gezin van de kroonprinses is omgeven door groen. Foto Wikimedia

Voor de kroonprinses zelf gaat het gevoel bij Haga wat meer terug in de tijd. ‘Het voelt voor mij heel bijzonder dat de familie terug is in Haga. Ik heb niet de kans gehad om mijn grootouders van vaders kant te leren kennen,’ zegt ze. Opa, erfprins Gustaf Adolf (1906-1947) stierf na een crash met een KLM-vliegtuig, oma Sybilla stierf in 1972 op 64-jarige leeftijd, kort nadat zoon Carl Gustaf koning werd. ‘Voor mij is Haga prins Gustaf Adolf en prinses Sibylla en mijn tantes, de Hagazusters. Het voelt alsof ik een beetje dichter bij mijn grootouders ben gekomen.’ Het is een paleis waar Victoria en Daniel wonen en werken. Ze geven er diners en ontvangen er hun gasten uit binnen- en buitenland. Zo waren ook William en Kate er te gast toen ze Zweden bezochten. 

Begin 2018 kwamen William en Kate over de vloer op het Haga Paleis. Foto Kungahuset.se

Design en antiek
Het interieur is licht, met een mix van klassiek en modern. Huiselijk, maar ook koninklijk. De strakke belijning wordt gecombineerd met warme stoffen, zoals de kussens met barokke weefsels op de moderne hoekbank. Her en der in de woning van het gezin van de kroonprinses  Het bureautje in de bibliotheek – eens de werkkamer van prinses Christina – werd nog door koningin Sofia gebruikt. In de kast behalve boeken ook kleine geschenken en lieve familiefoto’s. Aan de ene kant van de schouw in de woonkamer staat een designerstoel, aan weerszijde een historische staande klok. Strakke zwartwit-foto’s en moderne kunst wisselen achttiende eeuwse familieportretten af. Waaronder dat van koningin Frederika (1781-1826), de echtgenote van koning Gustaf IV Adolf (1778-1837), de opdrachtgever van het paleis. Het ‘Kinderpaleis’ zou de nieuwe woning worden voor hun uitdijende kinderschare. Indertijd stond het ook wel bekend als Drottningens Paviljong, Paviljoen van de Koningin. Het toen 43 kamers tellende paleis werd tussen 1802 en 1805 gebouwd naar voorbeeld van het huis van de Franse choreograaf van het Koninklijk Ballet, die even buiten het centrum van Stockholm zijn villa in Italiaanse stijl had laten optrekken. Koning Gustaf IV Adolf was geen directe voorvader van de huidige bewoners: Gustaf Adolf werd afgezet, Fredrika en de kinderen werden gevangengehouden op Haga. Gustaf Adolf werd opgevolgd door zijn kinderloze oom, vervolgens kwamen de Bernadottes op de troon, de huidige koninklijke familie.

Kroonprinses Victoria en haar man, prins Daniel. Hij werd met hun huwelijk in 2010 prins van Zweden.

Thuis voor dakloze kinderen

Niet alleen de Zweedse koninklijke familie maakte gebruik van het paleis. Na de Eerste Wereldoorlog gaf Haga enige tijd onderdak aan kinderen die dakloos waren geworden. Tussen 1932 en 1944 werd het paleis gemoderniseerd voor de komst van het gezin van prins Gustaf Adolf en prinses Sybilla. Het werd modern ingericht, onder meer met hun huwelijksgeschenken. Al hun kinderen, waaronder de huidige Koning, zouden er vervolgens geboren worden.

Ook prinses Christina, de vierde zus van Carl Gustaf. ‘Een warm huis met een warme atmosfeer’, noemt ze het. Ze vond het daarom erg jammer dat ze Haga moest verruilen voor het kille Koninklijk Paleis in Stockholm. Zijn was zeven, Carl Gustaf was toen pas vier jaar oud. Hun grootvader, koning Gustaf VI Adolf (1882-1973) gaf de regering toen de zeggenschap over Haga. En zo werd het de plek waar tal van staatshoofden bij hun bezoek aan Zweden konden logeren. In 2009, nadat Victoria en Daniel zich verloofden, maakte de premier bekend dat alles in gereedheid zou worden gebracht om Haga weer tot een volwaardig paleis te maken, bewoond door het gezin van de kroonprinses. Daarvoor moest flink worden gemoderniseerd, maar ook asbest worden gesaneerd. Met deze verbouwing is er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het Hagapaleis, maar is het interieur nog een eeuw verder de geschiedenis in gegaan: een deel van het ‘nieuwe’ parket komt uit het voormalige Kasteel Frederikshov en dateert uit de 18de eeuw. De kans is groot dat Estelle, zodra zij een gezin zal stichten, weer een nieuw hoofdstuk aan het boek van Haga zal toevoegen

Reageer

Royal Insider