“Leef Maastricht!”
Dubbelzinnig thema Koningsdag 2020 in Nederlands én dialect

Bij het thema hoort een logo met een lint in vrolijk oranje en koningsblauw. Penn-te Strake: “Een lint dat de verbondenheid tussen al onze levens in Limburg symboliseert. Van het traditionele leven tot het studentenleven en van het moderne leven tot het muzikale leven. Het lint toont de verbondenheid in deze stad, de verbondenheid met Limburg en met elkaar. En natuurlijk onze verbondenheid met het Koninklijk Huis.”

Na het misgrijpen als stad op het Songfestival dit jaar, kwam er voor de burgemeester later beter nieuws. “Toen kwam de kroon pas echt op het werk. In september kregen we het gedroomde telefoontje. 
Aan de lijn was de Dienst Koninklijk Huis. Met de mededeling dat de koninklijke familie graag – op uitnodiging van de stad – de nationale Koningsdag in Maastricht wilde vieren. Ik hoef u niet uit te leggen dat dit een grote eer is voor de stad en al onze inwoners. Geloof me, het bericht van het Koninklijk Huis verraste ons compleet. Het stond volledig los van het songfestival. Maar het voelde of een stem zei: Maastricht, ‘Douze points’! 

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake: “We kiezen voor onze kenmerkende eigenheid. Dat wil zeggen voor onze cultuur, sfeer, humor, muzikaliteit en die ondefinieerbare Maastrichtse combinatie van optimisme en grandeur. Kortom, na Koningsdag weet Nederland wat de Mestreechter Geis is.”

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake: “Een buitengewoon woord van welkom spreek ik nu alvast uit aan koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de hele koninklijke familie.  Majesteit, Op 27 april zal Maastricht haar verbondenheid met het koninklijk huis nogmaals bekrachtigen. Niet voor niets is Maastricht de enige stad die in het Wilhelmus genoemd wordt. Koningsdag tonen we u de levenskunst van al die bijzondere mensen, koningsdag getuigen wij van de levenskracht van de glorieuze stad aan de rivier, koningsdag bewijzen we dat het ideaal van Euregionale verbroedering levensecht is.  En tegen heel Nederland zeggen we: mis het niet. Kom en vier met ons mee. Maastricht zal haar poorten openen, grenzen doen vervagen en vriendschapsbanden smeden. Wees welkom.”

De route van Koningsdag wordt in februari
bekend gemaakt, het programma in maart.
De meest actuele informatie is te vinden op www.koningsdagmaastricht2020.nl.  

Reageer

Royal Insider