Koninklijke harten onder de riem na hartverscheurende beelden uit Australië

Kroonprinses Mary van Denemarken stuurde de Australische premier een bericht, mede namens haar man, kroonprins Frederik: “Nu ik dit vanuit de verte volg, maakt het me trots op mijn Australische komaf: het sterke gemeenschapsgevoel en de Australische geest van ‘nooit opgeven’ in het licht van de grote verwoesting en tegenslag.” Ze uit haar deelneming en diepste sympathie aan de vele families die geliefden en huizen verloren.

Ook de Britse royals lieten weten mee te leven. Koningin Elizabeth is ook monarch van Australië. “Ik ben diep bedroefd om te horen van de aanhoudende bosbranden en hun verwoestende impact in vele delen van Australië. Mijn dank gaat uit naar de hulpdiensten en degenen die hun eigen leven in gevaar brengen om gemeenschappen in nood te helpen. Prins Philip en ik sturen onze sympathie en gebeden naar alle Australiërs in deze moeilijke tijd.” William en Kate zijn en blijven “geschokt en diep bedroefd” over de branden “huizen, middelen van bestaan en wilde dieren in heel Australië vernietigen.” Ze betuigen hun deelneming aan hen die een dierbare hebben verloren, en prijzen “de dappere brandweerlieden die hun eigen leven blijven riskeren om het leven van anderen te redden.”

Harry en Meghan voelen zich verbonden met het land, dat ze in 2018 nog bezocht hebben. “Deze wereldwijde milieucrisis is nu beschreven als Ecocide. Het is gemakkelijk om je hulpeloos te voelen, maar er is altijd een manier om te helpen,” schrijven ze, gevolgd door een aantal links van organisaties die gesteund kunnen worden.

De bosbranden begonnen eind augustus in de Australische deelstaat New South Wales. Zo’n 24 mensen vonden de dood en meer dan 1.000 huizen werden verwoest. Naar schatting 30 procent van de koala’s in die deelstaat zou zijn gedood. In heel Australië zouden 480 miljoen dieren zijn omgekomen. Door de extreme temperaturen en wind krijgt het vuur vrijspel. Er woeden circa 200 branden in het hele land.

Reageer

Royal Insider