Expositie op Juliana’s paleis: Vrouwen van Soestdijk

Paleis Soestdijk organiseert een grote najaarstentoonstelling in 2023. Paleis Soestdijk dankt zijn illustere status óók aan de vrouwen die hier de afgelopen eeuwen ’s zomers maar al te graag verbleven. In de tentoonstelling ‘De vrouwen van Soestdijk’ door curator Nicole Uniquole is het rijke verleden van dit paleis, gecombineerd met schitterende portretten, foto’s, hedendaagse mode, design en ambacht, uitgebreid te zien. De huidige ‘vrouwe van Soestdijk’, eigenaresse Maya Meijer-Bergmans, vertelt over haar favoriete ruimte.

Koningin Juliana, Anna Paulowna, Mary Stuart, koningin-regentes Emma, Anna van Hannover en Maria Louise van Hessen-Kassel waren vrouwen die de afgelopen eeuwen hun stempel drukten op Paleis Soestdijk. Maar het begint allemaal met Catharina Hooft, vrouw van de Amsterdamse burgemeester: zij maakt van de eenvoudige hofstede Soestdijk een aantrekkelijke buitenplaats.

Ten tijde van Mary Stuart wordt dit zomerverblijf aan beide kanten uitgebreid met een aanbouw. Ten slotte geeft de latere koningin Anna Paulowna huize Soestdijk vleugels: aan weerszijden worden de nu zo kenmerkende imposante colonnades gebouwd, die naar het tsarenpaleis uit haar jeugd verwijzen.

‘Hun invloed heeft geresulteerd in één van de meest interessante paleizen van Europa’, aldus Maya Meijer-Bergmans, eigenaar van Paleis Soestdijk. ‘De vrouwen die de afgelopen 375 jaar hun stempel drukten op het paleis en de tuinen hebben zó van de plek genoten – sommigen waren op slag verliefd’, vult curator Nicole Uniquole aan.

Reageer

Royal Insider