Het werk gaat altijd door, ook in Lech
 column @RickEversRoyal

Rick Evers © Frank van Beek
Rick Evers © Frank van Beek

Het was geen groot geheim dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima van plan waren om naar Oostenrijk te gaan voor hun wintersportvakantie. Dat doen de Oranjes al ruim 60 jaar. Terwijl hun vakantieplannen normaal privé zijn en er dus niet over wordt gecommuniceerd, was dat nu wél het geval: normaal mogen de media erbij zijn om even wat plaatjes te maken in Lech vóór de vakantie echt kan beginnen. Omdat het gezin niet compleet is – Amalia trekt haar eigen plan en Alexia zit in Wales op school, waar andere vakanties zijn – werd besloten om twee ander momenten te zoeken om de media uit te nodigen. Op een andere plek, op een ander moment dan gebruikelijk, maar dan wel met het hele gezin. En als kers op de taart, Willem-Alexander, Máxima én Amalia zullen vragen van de pers beantwoorden, wat normaal in Lech nooit gebeurt. Maar nu het koningspaar toch met het regeringsvliegtuig voor hun jaarlijkse wintersport naar Oostenrijk is vertrokken, staat Twitterend Nederland weer op de achterste benen.
De Rijksvoorlichtingsdienst zal het gedonder wel van verre aan hebben horen aankomen. Met de reis in het vooruitzicht in combinatie met de ontwikkelingen in Oekraïne, al ligt er vooral veel werk voor de premier en de verantwoordelijke ministers. Willem-Alexander kan zich niet politiek manifesteren en zich niet zomaar uitspreken tegen Poetin. Wel kan hij zijn medeleven uitspreken aan slachtoffers. En dus lieten hij en Máxima in een statement weten dat hun hart uitgaat naar de bevolking van Oekraïne. ‘Wij leven intens mee met de mensen daar en met de Oekraïense gemeenschap in Nederland, die in angst verkeert om het lot van familie en vrienden.’ Willem-Alexander was daarin de eerste monarch in Europa om van zich te laten horen. De meesten van zijn collega’s hebben zelfs helemaal niets laten horen.

Wat had Willem-Alexander dan moeten doen om geen kritiek te krijgen? Thuis afwachten in de schuilkelder van Huis ten Bosch, terwijl een groot deel van Nederland op sociale media laat zien hoe leuk men het heeft op de pistes, in de après-ski of tijdens carnaval? ‘We hebben het verdiend,’ zegt een van de feestvierders tegen RTL Nieuws als diegene gevraagd wordt of het wel kies is, carnavallen na wat er in Oost-Europa gebeurt. ‘Zij kunnen het niet, wij wel. Dat is ook iets om te vieren.’ Terwijl anderen op Twitter fijntjes onderstrepen dat de koning telkens op vakantie gaat als er crisis is.
De RVD besloot nog een andere troef in te zetten. Bijna gelijktijdig dat foto’s werden getwitterd dat de PH-GOV op het platform klaar stond, stuurde de RVD beelden van Willem-Alexander de wereld in. De koning achter zijn bureau aan het werk, wetten ondertekenend. Jaarlijks moet hij zo’n 500 wetten en zo’n 3.000 koninklijke besluiten van zijn handtekening voorzien. De minister moet ze tekenen, maar óók de koning. Niemand kan hem daarin vervangen. En dus gaat ook de iPad mee naar Lech, naar Griekenland, waar dan ook. Want het werk voor Nederland moet altijd door kunnen gaan…

Reageer

Royal Insider