Koningin Máxima lanceert website van en voor Oekraïense vluchtelingen

Koningin Máxima heeft vrijdagochtend 18 maart in Rijswijk in de aanmeldlocatie Haaglanden voor vluchtelingen uit Oekraïne de website www.refugeehelp.nl gelanceerd. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen hier in hun eigen taal relevante informatie vinden over hun verblijf in Nederland. Initiatiefnemers zijn VluchtelingenWerk Nederland en SparkOptimus. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Eric van der Burg, hield na de lancering een korte toespraak.

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben behoefte aan informatie over zaken als huisvesting, openbaar vervoer, onderwijs, medische zorg, werk en juridische ondersteuning. De site www.refugeehelp.nl heeft deze informatie met behulp van ervaringen van enkele vluchtelingen vanuit hun perspectief in kaart gebracht en gebundeld. De site geeft ook een overzicht van organisaties en initiatieven waar zij een beroep op kunnen doen. De informatie is beschikbaar in het Engels, Nederlands, Oekraïens en Russisch. De informatie op de website wordt op basis van ontwikkelingen continu bijgewerkt zodat vluchtelingen zelf makkelijker hun weg kunnen vinden in Nederland.

De plenaire bijeenkomst begon met een kort welkomstwoord door de voorzitter van de veiligheidsregio Haaglanden, Jan van Zanen. Vervolgens gaf de voorzitter van VluchtelingenWerk, Frank Candel, uitleg over het gebruik van de website. Aansluitend verrichte Koningin Máxima de lancering. Staatssecretaris Van der Burg sloot af met een korte toespraak. Koningin Máxima en de staatssecretaris spraken na het plenaire deel met een aantal vluchtelingen en andere betrokkenen over hoe de website tot stand is gekomen en de ambities voor de toekomst.

De website is een initiatief van VluchtelingenWerk Nederland en SparkOptimus, in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid, IND, Leger des Heils, Navara, OpenEmbassy, Pharos, Rode Kruis, UAF, UNHCR en vele andere NGO’s, maatschappelijke organisaties en particuliere initiatieven.

Video: © RoyalTV/Rick Evers. All rights reserved.

Reageer

Royal Insider