Luxemburg in diepe rouw: groothertog Jean overleden

Door Rick Evers

Dinsdagochtend om 06.00 stuurde de persdienst van het groothertogelijk paleis het communiqué. Groothertog Henri meldt daarin met grote droefheid het overlijden van zijn vader, groothertog Jean. Hij overleed 00.25 uur vredig in zijn slaap, omringd door familie. Jean krijgt een staatsbegrafenis, zo meldde premier Xavier Bettel. De uitvaart zal op 4 mei zal plaatsvinden in de kathedraal van Luxemburg-stad.

‬Op 5 januari dit jaar werd Jean 98. Voor die gelegenheid werd een nieuwe familiefoto gemaakt. De laatste jaren kwam de vader van de huidige groothertog Henri vanwege zijn hoge leeftijd nog maar sporadisch in het openbaar. Toevalligerwijs in maart meerdere malen: zo was hij op 26 maart aanwezig bij Stand Speak Rise Up, een conferentie georganiseerd door zijn schoondochter, groothertogin Maria Teresa. Op 28 maart zag hij nog toe hoe een prijs werd uitgereikt. Ruim een week geleden, op zaterdag 13 april, werd groothertog Jean in het ziekenhuis opgenomen met een longinfectie. Hoewel drie dagen later het bericht kwam dat Jean aan de beterende hand was, kwam zondagavond het bericht dat hij sterk achteruit was gegaan. Omstreeks 17.30 uur Die dag kwam het bericht van de hofmaarschalk dat de familie zich rond het ziekbed had verzameld. Dinsdagochtend meldde de persdienst in alle vroegte het overlijden.

Bevrijding van Nederland
Jean werd op 5 januari 1921 geboren op Kasteel Berg als oudste kind van groothertogin Charlotte van Luxemburg en prins Félix van Bourbon-Parma. Tijdens de Tweede Wereldoorlog studeerde hij eerst aan de universiteit in het Canadese Quebec, daarna meldde hij zich als vrijwilliger bij het Britse leger, waar hij zich in 1942 aansloot bij de Irish Guards. Na de landing bij Normandië op D-Day vocht hij mee bij Caen. Daarna trokken ze naar Luxemburg, waar Jean in september 1944 betrokken is bij de bevrijding van zijn land. Het ging daarna door naar Arnhem, waar hij deelnam aan de invasie van nazi-Duitsland. Als kolonel van de Irish Guards was Jean later nog veelvuldig aan de zijde van koningin Elizabeth te zien tijdens Trooping the Colour. Na de oorlog trouwde Jean in 1953 met de Belgische prinses Joséphine-Charlotte, zus van koningen Boudewijn en Albert. Toen Jean’s moeder in 1964 abdiceerde, werd hij het staatshoofd. Na 36 jaar deed hij zelf abdicatie ten gunste van zijn oudste zoon Henri, waardoor hij een leven in betrekkelijke luwte ging leven op Kasteel Fischbach. 

“Met open armen en een warme knuffel”
Prinses Tessy laat aan The Royal Insider weten dat ze met warme gevoelens zal terugdenken aan de overgrootvader van haar twee kinderen. “Hij is een fantastisch mens, iemand voor wie ik een zeer grote bewondering heb en van wie ik veel hou,” aldus de ex-vrouw van prins Louis, kleinzoon van Jean.

Met schoondochter groothertogin Maria Teresa op 26 maart dit jaar op Stand Speak Rise Up.
Vader en oudste zoon
Jean’s gasten op zijn 95ste verjaardag
Jean’s 95ste verjaardag, met o.a. prinses Beatrix (links) te gast.
Huwelijksbal van prinses Beatrix. Groothertog Jean (midden) met Beatrix (rechts) en prinses Armgard.
Prins Gabriel doet zijn Communie, 2014.
Het huwelijk met Joséphine-Charlotte
Groothertog Jean op 26 maart dit jaar op Stand Speak Rise Up.
Juliana op staatsbezoek in 1971

Reageer

Royal Insider