WA & Beatrix: “We hebben een vriend verloren” – Koning Filip verliest zijn oom, groothertog Jean

Groothertog Jean was een wijs man, mild en verbindend in zijn optreden. Met zijn weloverwogenheid en menselijkheid droeg hij bij aan rust en vertrouwen in zijn land en in Europa. Wij hebben een vriend verloren en denken met ontroering terug aan de mooie momenten met hem. Onze gedachten gaan uit naar Groothertog Henri, Groothertogin Maria Teresa en alle leden van hun familie,” laten koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix weten. Hoewel ze niet heel nauw verwant zijn, is er een bijzondere band tussen de Oranje-Nassaus en de Nassau-Weilburgs.

Bourbon-Parma

Via zijn vader stamt Jean ook af van de Bourbon-Parma’s. Als hoofd van die familie liet prins Carlos, oudste zoon van prinses Irene weten: “Met verdriet heb ik kennis genomen van het heengaan van mijn geliefde oom groothertog Jean. Hij heeft met zijn aimabele en wijze persoonlijkheid onze familie en zijn land altijd gediend.” Aan The Royal Insider lieten prins Carlos en prinses Annemarie weten dat het nog onduidelijk is wie hun familie zal vertegenwoordigen op de uitvaart op 4 mei.

Belgische koningen
“Zijn moed, zijn waardigheid en zijn groot verantwoordelijkheidsgevoel zijn een voorbeeld voor ons allen. Heel België deelt het verdriet van de Luxemburgse bevolking,” schrijft de Belgische koning op Twitter. Hij verloor vannacht zijn oom Jean. Wijlen zijn vrouw Joséphine-Charlotte was de zus van de koningen Boudewijn en Albert. Namens zwarer koning Albert kwam geen specifieke reactie.

“Lieve, zachtaardige man”
Prins Charles-Henri de Lobkowicz, een neef van de groothertog, bewaart warme herinnering aan Jean. “Het was zo’n lieve, zachtaardige man,” zegt de prins, die hem onlangs nog telefonisch had gesproken. “Iemand die alles heeft gegeven voor zijn land. Eerst in de oorlog, waarna hij een held werd. Daarna heeft hij zijn land fabulous gemoderniseerd. De Luxemburgers adoreren hem.” Charles-Henri omschrijft Jean ook als een echte familieman, die alle tijd nam om de verhalen van de allerkleinsten te horen en met ze in gesprek te gaan. Hij gaat op 4 mei met zijn 90-jarige moeder, een geboren Bourbon-Parma net als Jean’s vader, naar de staatsbegrafenis.

Reageer

Royal Insider