Máxima in Breda: “rek voor veel ondernemers is op”

Koningin Máxima, lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap (Comité), heeft dinsdag 8 februari een werkbezoek gebracht aan het atelier van kledingmerk By-Bar in Breda. Zij sprak met diverse mkb-ondernemers uit Breda over de impact van de coronacrisis op hun bedrijf en hun visie op de toekomst. Het Comité werkt aan een advies om de dienstverlening aan ondernemers te verbeteren.

Koningin Máxima en Comité-lid Diederik Laman Trip namen deel aan twee gesprekken onder leiding van de wethouder Economie en Sociale Zaken van Breda, Boaz Adank. De wethouder is ook voorzitter van de Taskforce Economisch Herstel en Transitie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dit is een initiatief waarin gemeenten samenwerken aan het ondersteunen van mkb-bedrijven, economische herstelplannen ontwikkelen voor onder meer stads- en dorpscentra en de arbeidsmarktproblematiek regionaal aanpakken. Veel gemeenten hebben tijdens de coronacrisis de dienstverlening aan ondernemers opgeschaald.

In het eerste gesprek vertelden de eigenaar van By-Bar een horecaondernemer en de eigenaar van een beautycenter over de gevolgen van de coronamaatregelen voor hun bedrijf. Zo was er grote afname van het aantal orders, stond de inkoop onder druk, moest door sluiting personeel ontslagen worden en ontstonden er financiële problemen. Ook de ervaringen met de inzet van de ‘Roadmap Horeca’ kwamen aan bod. Dit is een lokale bedrijfsscan voor horecaondernemers om hun toekomstperspectief in kaart te brengen. De ondernemers vertelden verder hoe zij de ondersteuning en dienstverlening vanuit de rijksoverheid, gemeenten, ondernemersverenigingen, adviesbureau’s en digitale platforms ervaren. Het Comité neemt deze ervaringen mee in een advies om de dienstverlening aan het mkb te verbeteren.

In het tweede gesprek lag de focus meer op de uitdagingen voor de komende tijd, zoals de arbeidsmarktproblematiek, de aanpak van schulden bij ondernemers, herstel en weerbaar maken van het mkb, verduurzaming en digitalisering. Burgemeester Depla van Breda nam ook deel aan het gesprek. Hij stuurt in VNG verband de commissie aan die de ‘Sociale Impact van Corona’ monitort en een hiervoor een lange termijn agenda opstelt. Koningin Máxima sprak met de eigenaren van een evenementenbureau, een grote modezaak en een sociale onderneming die door de crisis diverse acties heeft opgezet om lokale ondernemers te helpen.

Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap is ingesteld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om ondernemerschap in Nederland te stimuleren. Daarbij richt het Comité zich op versterking van het groeipotentieel van het midden- en kleinbedrijf. In het voorjaar van 2021 publiceerde het Comité het briefadvies ‘Versterk fundament ondernemerschap’ waarin gepleit wordt voor een Nationaal Programma voor herstel- en groeibeleid van het mkb.Video:

Beeld Omroep Brabant © Royal TV/Rick Evers. All rights reserved.

Reageer

Royal Insider