Máxima’s 2020: ‘verre’ provincies hadden pech, een derde bezoekjes digitaal

Provincies die verder van Huis Ten Bosch gelegen zijn, hadden in 2020 pech. Waar Máxima sinds ze in 2013 Koningin werd elk jaar wel probeert alle provincies te bezoeken, ging dat in 2020 anders. Noord-Brabant, Groningen, Limburg, Flevoland en Drenthe konden in het voorbije jaar niet op een bezoek van de Koningin rekenen. “Vooral Noord-Brabant springt er normaal gesproken uit,” zegt Rick Evers, die voor zijn boek ‘Máxima, Meer dan Majesteit’ de Koningin en haar werkzaamheden onder de loep nam. Na de randstedelijke provincies (73,6 %) Noord- en Zuid-Holland en Utrecht stond Brabant (7,3 % van de bezoeken) bij Máxima tot en met 2019 gesproken op de eerste plaats, gevolgd door Gelderland (5,2 %). “Het is logisch dat de randstad eruit springt, daar waar belangrijke nationale instellingen gevestigd zijn. Maar het is ook om die reden dat Máxima ook wel eens verzoekt om bezoeken juist buiten de randstad te brengen,” weet de auteur. Vanwege corona werden in 2020 de statistieken heel anders. “Het kabinet riep vooral ook op om niet onnodig te reizen. Om die reden waren heel wat bezoeken dicht bij huis, zo ging Máxima met de fiets naar het KunstMuseum in Den Haag. Maar soms zijn werkbezoeken alsnog op het laatste moment omgeschakeld naar een digitaal bezoek.”

Een derde van de bezoeken van koningin Máxima van vorig jaar vond digitaal plaats, blijkt uit het onderzoek van de auteur. In eerdere jaren waren zulke digitale bezoekjes niet aan de orde. “Koningin Máxima gaf voorheen wel enkele keren per jaar een vooraf opgenomen toespraak, maar door corona was dat nog veel vaker. Máxima en het hof hadden daarvoor vrij snel geschakeld,” zegt Evers. Het begon met telefoontjes plegen, maar al gauw raakte Nederland en het hof gewend aan videobellen. Ook de bezoeken ter plaatse werden anders. “Waar bezoeken normaal gesproken enkele maanden voorbereidingstijd hadden, waar een behoorlijk team bij betrokken werd, is dat nu soms een dag voorbereidingstijd geweest.”

Wat volgens Evers nog meer opvalt, is het aantal afspraken in het kader van Máxima’s functie voor de VN, als pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Normaal is dat een vijfde van Máxima’s publieke agenda, in 2019 zelfs ruim een kwart (26,6 %), in 2020 was dat slechts een kleine 14 procent. “Dat is ook te zien aan het aantal afspraken van Máxima in het buitenland. Normaal is koningin Máxima tussen de 30 en 47 dagen per jaar in het buitenland voor haar werk. Dit jaar waren dat er – als je de fotosessie in Lech als werkdag zou meetellen, welgeteld 10,” zegt Evers.

Tags :

Reageer

Royal Insider