Máxima’s hoedenmaakster viert 30 jarig jubileum

Koningin Máxima en Koningin Mathilde waren er niet bij, maar tijdens een exclusief feest in een Brusselse loft werd het 30-jarig jubileum van hun favoriete hoedenontwerpster gevierd. Fabienne Delvigne bracht ter gelegenheid van haar feest een boek uit. 

Delvigne’s boek telt drie voorwoorden: naast de schrijfster droegen ook twee anderen een steentje bij aan het boek. (Ex-prinses) Diane von Fürstenberg noemt Fabienne een ‘ware magiër’, die hoeden maakt die ‘objecten van verlangen’ zijn. De Frans-Luxemburgse auteur Stéphane Bern neemt ons mee naar de realiteit van de royals van nu: “Ze dragen alleen tiara’s en diademen in zeldzame en zeer officiële omstandigheden. Van de andere kant dragen ze steevast hoeden op hun dagelijkse koninklijke missie. De hoed is dan meer dan een mode-accessoire: een object van gezag, een attribuut voor de functie,” meent hij. Aan Delvigne zijn “de charmante stijlvolle hoeden van Koningin Mathilde te danken, de genereuze, breedgerande hoeden van Koningin Máxima, maar ook veel ontwerpen die de Luxemburgse Groothertogin Maria Teresa, Koningin Silvia van Zweden en haar dochter Kroonprinses Victoria kroonden.”

Het grote koffietafelboek bevat prachtige foto’s van een veelheid aan kunstige ontwerpen, kijkjes in het atelier en vele verhalen. Eén van de anekdotes uit het boek gaat over Máxima’s ‘favoriete’ hoed: de Bellísima. Koningin Máxima had een hoed nodig voor de garden party na het huwelijk van Prins Albert en Prinses Charlène van Monaco. De plannen wijzigden twee weken voor Máxima naar Monaco afreisde: er was plots een hoed nodig voor de religieuze inzegening, maar Máxima’s agenda gaf geen ruimte om naar België af te reizen. Fabienne Delvigne kreeg carte blanche om bij de japon een bijpassende hoed te ontwerpen, die perfect zou moeten passen. Er was immers geen tijd meer om een doorpas te doen of om aanpassingen te laten maken. Fabienne kende de Koningin echter al jaren, ze wist wat bij haar zou passen. Zo ontstond de hoed van goudbruin parabuntal stro, die in eerste instantie de ‘Monaco’ werd gedoopt. Omdat ze later nog veel meer exemplaren zou bestellen van dit type dat haar volgens de modiste zo enorm liet stralen, werd de hoed hernoemd naar Bellisima.

Het boek Fabienne Delvigne – Sublimating through difference – is in Engels en Frans verkrijgbaar op de website van de modiste, www.fabiennedelvigne.com.

Máxima draagt de Bellísima van Fabienne Delvigne met gratie.

Reageer

Royal Insider