Prins Jaime groeide op met dictatuur aan de keukentafel

IRENE STAAT VOOR VREDE
“Mijn ouders bespraken met ons al vroeg de problemen van de wereld,” vertelt Jaime aan Jan Terlouw. De twee spraken met elkaar over ‘de oorlog’ voor het halfjaarlijkse magazine van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De idealen van Jaime’s beide ouders – prinses Irene en wijlen prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma – werden aan hun kinderen doorgegeven. Waaronder vrede: “Niet voor niets is ze door mijn grootouders Irene genoemd toen ze in 1939 geboren werd: het betekent vrede in het Grieks”.

DISCUSSIE AAN DE KEUKENTAFEL
“Mijn ouders bespraken met ons – mijn tweelingzus, broer en zus – al vroeg de problemen van de wereld. Zeker, we waren zo’n gezin dat aan de keukentafel maatschappelijke discussies voerde.” In het magazine is ook te lezen dat de Franco-dictatuur in Spanje een belangrijke plek innam in de jeugd van Jaime. Zijn vader Carlos Hugo werd de toegang tot Spanje geweigerd vanwege diens aanspraak op de Spaanse troon. Zowel bij de grootouders van de Bourbon-kant als van de Oranje-zijde werd veel over de oorlog gesproken. Opa Xavier “zat in het Franse verzet, is opgepakt en heeft in de concentratiekampen Dachau en Natzweiler gezeten, én die overleefd”, opa Bernhard zat in Londen terwijl grootmoeder Juliana de oorlogsjaren in Canada doorbracht. “Door de verhalen van mijn grootouders van beide kanten en door mijn ouders was in het gezin waarin ik opgroeide de oorlog niet ver weg. Zij hielden de geschiedenis levend.”

Gaan mijn dochtertjes het wel beter krijgen dan wij?

Prins Jaime de Bourbon de Parme

Jaime had zijn eigen exemplaar van Oorlogswinter van Jan Terlouw meegenomen om te laten signeren – wat uiteindelijk werd vergeten – om er later aan dochters Zita en Gloria uit te kunnen voorlezen. Hij ziet de toekomst voor hen niet zorgeloos. “Gaan mijn dochtertjes het wel beter krijgen dan wij? Daarnaast is er een vertrouwenscrisis gaande van het grote publiek in instituties als de VN, in onze eigen regeringen, maar ook is er wantrouwen jegens artsen, politici, diplomaten, journalisten. Veel mensen vertrouwen inmiddels meer op een tweet dan op een artikel met achtergrondchecks of op een VN-verklaring. Dat is zorgwekkend en zet de waarheid onder druk.”

Het volledige artikel is hier online te lezen.

Reageer

Royal Insider