Royals GESCHOKT door inferno Notre-Dame

“Notre-Dame, één van de grote symbolen van de Franse geschiedenis en werelderfgoed, is gisteren deels in vlammen opgegaan. Dit drama raakt ons allen. We leven mee met de Parijzenaars en de Fransen,” schrijft koning Filip op Twitter. Zelf verstuurde hij ook een telegram met medeleven aan Emmanuel Macron, de Franse president, die gisteravond de plek des onheils had bezocht. Via Twitter sprak Pieter van Vollenhoven zijn vertrouwen uit voor de herbouw van de kathedraal. “Gelukkig beschikken de Fransen ook over een grote expertise en ervaring op het terrein van restauraties”, aldus Van Vollenhoven.

TELEGRAM
Koningin Elizabeth stuurde Macron dinsdag mede namens haar man een bericht. “Prins Philip en ik zijn diep bedroefd na het zien van de beelden van de brand die de Notre-Dame heeft verzwolgen,” is te lezen in haar telegram. Ze toont ook haar waardering voor de hulpdiensten die hun leven riskeerden om het nationale monument te redden. Zoon Charles en diens vrouw Camilla vinden het nieuws hartverscheurend. “We willen u meteen laten weten hoeveel we aan u denken.” De prins beseft hoe bijzonder de kathedraal voor Frankrijk is, “in het hart van de natie, maar ook voor iedereen buiten Frankrijk staat het voor een van de grootste architectonische hoogtepunten uit de Westerse beschaving.”

BRAND OP WINDSOR CASTLE
Voor koningin Elizabeth zal de brand ook een moment zijn geweest dat ze terugdacht aan de brand op Windsor Castle in 1992. Veel zalen gingen toen in vlammen op. “Cher Monsieur le Président, onze harten gaan uit naar u en de inwoners van Frankrijk meer dan u zult begrijpen, vooral vanwege onze ervaring met de vernietigende brand op Windsor Castle 27 jaar geleden.”

Embed from Getty Images

KONINKLIJK HUWELIJK
Prins Charles-Henri de Lobkowicz deelde een foto van de huwelijksdag van zijn ouders, prins Edouard de Lobkowicz en prinses Marie-Françoise van Bourbon-Parma. Zij trouwden in 1960 in de kathedraal.

Reageer

Royal Insider