Vandaag publiceerde het Luxemburgse hof foto’s van prins Guillaume en prinses Stéphanie, het erfgroothertogelijk paar, die samen met prins Félix naar het stembureau trokken. Zij brachten dus hun stem uit. Het is een Europees grondrecht, iedere inwoner mag zijn stem uitbrengen. Bovendien kennen sommige landen, zoals België en Luxemburg, een stemplicht. Maar net als in andere landen is de monarch zelf daarvan vrijgesteld, om zijn onpartijdigheid te waarborgen. Dat betekent dat de Belgische koning Filip, zijn Luxemburgse collega Henri, maar ook de Nederlandse koning Willem-Alexander hun stemrecht niet gebruiken, zodat er geen vragen kunnen rijzen over hun politieke kleur en stemgedrag. Hetzelfde geldt voor hun partners. In Nederland stemt ook prinses Beatrix niet. Haar Belgische collega, koning Albert en diens vrouw Paola, gingen na de abdicatie wél naar de stembus.
In het Verenigd Koninkrijk stemt in de praktijk niemand die in lijn voor de troonsopvolging staat. Het is een gebruik, maar net als in andere landen is er geen wet die het verbiedt. Voor koningin Elizabeth zou het ook lastig worden, omdat ze zich niet met haar paspoort kan legitimeren. Ze heeft er geen, alle Britse paspoorten worden namelijk uit haar naam uitgegeven.
De Spaanse koningen Felipe en Juan Carlos kiezen niet bij nationale of lokale verkiezingen, wel voor referenda, zoals het lidmaatschap van de NAVO en de Europese Grondwet.
En cette période d’élections européennes, le Couple héritier et le Prince Félix ont déposé leur bulletin de vote au bureau électoral du Cercle Cité à Luxembourg-Ville. © CGD / C.Piscitelli#europeanelection #vote #luxembourg #monarchielu #courgrandducale #famillegrandducale pic.twitter.com/CIrrUVypOk
— Cour Grand-Ducale (@CourGrandDucale) 26 mei 2019
Reageer