Buckingham Palace maakt programma staatsbezoek bekend: Elizabeth niet naar diner van Trump

DINSDAG 3 JUNI

President Trump van de Verenigde Staten van Amerika en Melania Trump arriveren op maandagochtend 3 juni in het Verenigd Koninkrijk. Prins Charles en Camilla zullen erbij zijn wanneer koningin Elizabeth het presidentspaar verwelkomt op Buckingham Palace. De ceremonie vindt plaats in de paleistuin. Samen met de Prins van Wales zal Donald Trump daar de erewacht inspecteren, die bestaat uit de Nijmegen Company Grenadier Guards. Vanuit Green Park en bij de Tower of London zullen saluutschoten worden afgevuurd.

De koningin houdt een privélunch in Buckingham Palace voor de president en de first lady, waarna Hare Majesteit de president en mevrouw Trump zal uitnodigen om een ​​speciale tentoonstelling in de Picture Gallery te bekijken. Daarin zijn items uit de Royal Collection te zien die van historische betekenis zijn en  de Britse band met de Verenigde Staten weerspiegelen.

Naderhand bezoeken de president en mevrouw Trump, vergezeld door de Hertog van York (prins Andrew) Westminster Abbey, waar de president een krans legt bij het graf van de onbekende soldaat. De president en de first lady, begeleid door de Hertog van York, krijgen vervolgens een korte rondleiding door de kerk.

Het presidentspaar gaat vervolgens op bezoek bij de Prins van Wales en de Hertogin van Cornwall voor thee op Clarence House.

’s Avonds geeft Hare Majesteit de Koningin een staatsbanket in Buckingham Palace voor de President van de Verenigde Staten van Amerika en mevrouw Trump. De koningin en de president zullen beiden een speech houden aan het begin van het banket.

DINSDAG 4 JUNI

Op dinsdagmorgen houden de president en premier Theresa May samen een werkontbijt in St James’s Palace, met vooraanstaande Britse en Amerikaanse bedrijfsleiders. Prins Andrew schuift hierbij aan.

De president en mevrouw Trump bezoeken vervolgens Downing Street 10 om met de premier in gesprek te gaan. Na de lunch samen zullen de president en de premier een persconferentie houden.

’s Avonds organiseren de president en mevrouw Trump een contradiner in Winfield House, de residentie van de Ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika. De Prins van Wales en de Hertogin van Cornwall zullen het diner bijwonen namens Hare Majesteit de Koningin, die zelf dus afwezig is.

WOENSDAG 5 JUNI

Op woensdag zal The Queen, vergezeld door prins Charles, met Donald en Melania Trump, het National Commemorative Event bijwonen voor de 75ste verjaardag van de D-Day-landingen in Southsea Common, Portsmouth, samen met meer dan 300 D-Day-veteranen . Het evenement zal het verhaal van D-Day vertellen via muzikale optredens, herinneringsverhalen en militaire vertoningen, waaronder een flypast van 25 moderne en historische vliegtuigen. Ook vertegenwoordigers van de staatshoofden en regeringsleiders uit de landen die bij de historische militaire operatie betrokken zijn, zullen aanwezig zijn.

De koningin neemt formeel afscheid van de president en mevrouw Trump in Portsmouth. Later op de dag vertrekken de president en zijn vrouw.

Reageer

Royal Insider