200 jaar geleden: Koningin Victoria – grootmoeder van Europa – werd geboren

Victoria werd vandaag in 1819 op Kensington Palace geboren en werd op 20 juni 1837, minder dan een maand na haar 18de verjaardag, koningin, toen haar oom, koning George IV overleed. In 1840 trouwde ze haar neef en grote liefde, prins Albert van Saksen-Coburg en Gotha. Samen kregen ze 9 kinderen en uiteindelijk liefst 42 kleinkinderen. Onder hun nazaten onder meer koningin Elizabeth én prins Philip, koning Harald van Noorwegen, koning Carl Gustaf van Zweden, koningin Margrethe van Denemarken en koning Felipe van Spanje. Niet voor niets wordt Victoria ook wel Grootmoeder van Europa genoemd.

Ter gelegenheid van het bijzondere herdenkingsjaar staat Victoria centraal tijdens de zomeropenstelling van Buckingham Palace. Op de foto, de japon die koningin Victoria liet maken voor het Stuart Bal op 13 juli 1851. Onder meer deze baljurk in de stijl van het hof van koning Charles II is van 20 juli tot en met 29 september op Buckingham Palace te zien. Victoria hield samen met prins Albert een aantal gekostumeerde bals op Buckingham Palace. Niet alleen een feestje voor de uitgenodigde upperclass, ook de Britse textielindustrie werd ermee gestimuleerd. Met decoraties uit die tijd en projecties wordt de balzaal uit de tijd van Victoria en Albert deze zomer nagebootst. Zo’n twee decennia voor Victoria’s aantreden werd door haar oom, koning George IV, de start gemaakt om Buckingham House tot Buckingham Palace te transformeren. Victoria was de eerste die er daadwerkelijk introk als residentie. Voor de uitdijende familie – Albert en Victoria kregen 9 kinderen waarvan er 8 op Buckingham Palace ter wereld kwamen – kreeg Victoria geld van de staat om het paleis te kunnen uitbreiden. Het paar gaf Buckingham Palace het elan dat het nu heeft, als nationaal en koninklijk symbool.

Wie niet tot juli kan wachten: op Kensington Palace – waar Victoria vandaag in 1819 om 4.15 werd geboren – is een permanente expositie aan de koningin gewijd.

Reageer

Royal Insider