Suss-EX ROYAL!
‘Royal’ verbod voor Harry en Meghan

Gebruik van de naam ‘Royal’ is bij Britse wet vastgelegd. Daarin staat dat dit toegekend wordt door de Koningin. Verzoek om ‘royal’ te mogen voeren, moet bij de regering worden aangevraagd, voordat de Koningin daarover een formeel besluit neemt. Harry en Meghan zullen daarom het vastleggen van de merknaam ‘Sussex Royal’ terugdraaien, omdat dat onrechtmatig was. Ook zullen ze na 31 maart niet langer de naam gebruiken op onder meer social media en als hun website. Ze zullen in de lente dan ook bekend maken hoe hun organisatie gaat heten.

Deze regel als bij het gebruik van het woord ‘Royal’ geldt voor woorden als ‘Prince’ of ‘Princess’, ‘Duke’ en ook ‘Duchess’. De titel ‘Duke of Sussex’ – Hertog van Sussex – werd Harry bij zijn huwelijk toegekend, dus onder deze naam zullen Harry en Meghan zich kunnen blijven noemen. Het is niet bekend of daar ook commercieel gebruik onder wordt geschaard.

Harry en Meghan besloten in januari niet langer als ‘royal’ door het leven te willen gaan. Harry verloor bij het verlaten van het koningshuis niet het predicaat van Koninklijke Hoogheid. Hij heeft echter met de familie afgesproken dat voortaan achterwege te laten, zeker als het gaat om zakelijke of commerciële aangelegenheden.

In Nederland is het gebruik van het predicaat ‘Koninklijk’ ook voorbehouden aan unieke gevallen. Alleen de Koning kan het predicaat toekennen. De aanvraag verloopt via burgemeester en commissaris van de Koning. Bedrijven en organisaties – in principe 100 jaar of ouder – moeten een onberispelijke reputatie hebben.

Tags :

Reageer

Royal Insider