Sjeika Moza bint Nasser van Qatar werd zondag in New York gesignaleerd met een outfit van de Nederlandse ontwerper Ronald van der Kemp. Ze droeg zijn appeltjesgroene lange jurk met bijpassende turban voor een ontmoeting met kroonprinses Victoria in New York.

De echtgenote van de voormalige emir van Qatar is in New York voor ontmoetingen rondom de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Moza is sinds 2013 speciaal gezant op het gebied van onderwijs voor UNESCO. Ze draagt veel opvallende couture – modehuis Valentino is eigendom van de koninklijke familie van Qatar – maar werd nog niet eerder gezien in kleding van Ronald van der Kemp. Voor haar werden ook sterren als Katy Perry, Mary J. Blige, Miley Cyrus en Kate Hudson gezien in creaties van de Nederlander. Sinds 2014 ontwerpt hij onder de naam RVDK, voor die tijd werkte hij onder meer voor het Franse modehuis Guy Laroche en de Amerikaanse ontwerper Michael Kors.

Met een ziel

De ontwerper noemt zijn ontwerpen ‘kleding met een ziel’. Ze zijn vaak gemaakt van reststoffen en zijn manier van werken wordt door anderen ook wel ‘upcycling’ genoemd, het opwaarderen van materialen die anderen weggegooid zouden kunnen hebben. Zelf noemt Van der Kemp zijn kleding ‘duurzame couture’. Hij werkt niet met vaste collecties op de geлikte momenten in het modejaar. Wie zijn kleding wil dragen, is enkele duizenden euro’s kwijt na een bezoek aan het atelier in Amsterdam.  ‘Dan heb je wel een uniek en op maat gemaakt stuk waar dertig uur met de hand aan is gewerkt. Als je een jurk bij Dior koopt, hangt die ook in Londen, Parijs en Tokio. Waarom zou je een paar duizend euro betalen voor iets dat niet uniek is?’

Reageer

Royal Insider