Thailand heeft ineens een koningin. HOE DAN?

Met de kroning in aantocht lijkt koning Vajiralongkorn van Thailand plots haast te hebben gehad. Na drie scheidingen was hij al een tijd samen met Suthida. Om met haar samen te kunnen zijn, kreeg ze eerder al een hoge legerfunctie toebedeeld. Iets soortgelijks deed hij eigenlijk met zijn poedel Fufu: die werd generaal van de Luchtmacht. Na diens overlijden kreeg de viervoeter een vierdaagse staatsuitvaart.

De veertigjarige Suthida schopte het van stewardess bij Thai Airways tot hoofd van de bodyguards van de Koning, een manier waarop ze altijd, zelfs in het openbaar, in de nabijheid van Vajiralongkorn kon zijn. Nooit was hun relatie officieel bekendgemaakt. Media in Thailand zwegen altijd over hun geheime relatie, omdat dat onder majesteitsschennis valt, waarop in Thailand lange gevangenisstraffen staan. Om die reden wordt sociale media gecensureerd.

De nieuwe koningin nog in haar militair uniform.

Op woensdag kwam de verrassende mededeling in de staatscourant dat de Koning “heeft besloten om generaal Suthida Vajiralongkorn Na Ayudhya te promoveren tot zijn koninklijke consort, om koningin Suthida te worden en dat ze daarbij de koninklijke titel en status krijgt als lid van de koninklijke familie.” Woensdag had hun huwelijksceremonie ten paleize plaatsgevonden, zonder openbare aankondiging vooraf.

Koning Maha Vajiralongkorn is 66 en werd staatshoofd toen zijn vader koning Bhumibol in 2016 overleed. Daarna begon een lange periode tot aan diens crematie, vervolgens werd de kroningsceremonie van Vajiralongkorn voorbereid. Die vindt van 4 tot en met 6 mei plaats. De koning is drie keer eerder getrouwd geweest en heeft zeven kinderen.


Reageer

Royal Insider