“Wéér geen kerstboom…” Nee, beter nog:
Neerlands trots naast Koning WA!

Elk jaar klinkt er kritiek bij de kersttoespraak van Koning Willem-Alexander: “Waarom is er geen kerstboom?” Er is een goede reden. De Koning verkiest Neerlands trots boven Scandinavische prikkende bomen als hij het land toespreekt.

Natuurlijk staan er in en buiten het paleis meerdere kerstbomen, die de afgelopen jaren ook in beeld zijn gebracht, maar de Koning koos er tot nu toe steeds voor om die juist niet bij het uitspreken van zijn kerstboodschap te laten zien. Dat is anders dan bij Koningin Elizabeth en Koning Filip. En ook bij zijn moeder, toenmalig Koningin Beatrix, kwam de kerstboom op het voorplein van Huis ten Bosch in beeld tijdens de speech. Kerstbomen groeien eigenlijk niet in Nederland, de bloemen uit de bloemstukken bij Willem-Alexanders kersttoespraak worden daarentegen wél in Nederland gekweekt. “Ons land staat wereldwijd bekend om zijn bloemen: de hoge kwaliteit en het assortiment. Dat de Koning naast deze bloemen staat, is een compliment voor de Nederlandse sierteelt,” zegt Marc Knijnenburg van LM Flower Fashion, gespecialiseerd in bijzonder bloemwerk in binnen- en buitenland.

In het sfeervolle boeket in de vestibule – de ontvangsthal – van Paleis Huis ten Bosch is gebruik gemaakt van de Ilex en de Amaryllis: “twee typische kerstbloemen.” De laatste staat eind van het jaar prachtig in bloei, waardoor het een kerstbloem bij uitstek is geworden. “Ook in 2017 was de Ilex prominent achter de Koning te zien, al was het toen de klassieke rode variant, dit keer werd gekozen voor de goudgele bessen.” Andere bloemen zijn onder meer de Phalaenopsis orchidee, beter bekend als vlinderorchidee. Koningin Máxima kiest deze bloem ook geregeld voor tafelstukken bij staatsbezoeken en officiële lunches. De oranje Gloriosa (klimlelie) kleurt niet alleen symbolisch met de Oranje-Nassaus, de tropische bloem past ook erg bij de nieuwe inrichting van de vestibule. 

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima besteden regelmatig aandacht aan de Nederlandse horticultuur. Zo was Willem-Alexander bij het 80-jarig jubileum van sierteeltbedrijf Anthura, waar orchideeën en anthurium worden veredeld. Koningin Máxima opende in 2018 het internationale kennis- en innovatiecentrum voor de glastuinbouw, het World Horti Center in Westland. De bloemen die het Koningspaar tijdens staatsbezoeken in binnen- en buitenland aan hun gasten laat zien, zijn ook een visitekaartje voor de Nederlandse sierteelt en worden altijd uitgebreid bewonderd.

Summary: it’s a tradition in the Netherlands: ‘why isn’t there a Christmas tree during the King’s Speech?’. There seems to be a good reason: Willem-Alexander, head of state of a country of flowers, chooses seasonal flowers to accompany him during the speech, which was recorded in the Hall of Huis ten Bosch Palace. ‘Our country is widely known for our flowers, the high quality and the variations. The King, standing next to these flowers, is a compliment to the Dutch flower sector,’ says Marc Knijnenburg of LM Flower Fashion. Some names of the used flowers: Ilex and Amaryllis: “two typical Christmas flowers.” 

Reageer

Royal Insider