Elizabeth pleit in kersttoespraak voor verzoening
…zonder Harry en Meghan in beeld

Opvallend is dat de boodschap misschien minstens zo belangrijk is voor het land, als voor haar eigen familieleden. Die kijken traditioneel naar de eerder opgenomen kersttoespraak nadat ze terug op landgoed Sandringham zijn van de kerstdienst. In de speech haalt Elizabeth aan dat het driekwart eeuw is nadat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. “In een ware geest van verzoening kwamen voormalige gezworen vijanden samen in vredige herdenkingen aan weerszijden van het Kanaal, en lieten ze de verschillen uit het verleden achter zich… Door bereid te zijn om verschillen uit het verleden achter ons te laten en samen verder te gaan, eren we de vrijheid en democratie die ooit voor een zo hoge prijs voor ons is gewonnen.” Over het leven van Jezus en het belang van verzoening vertelt Elizabeth: “Hoe kleine stapjes genomen worden voor geloof en in hoop, ervoor kunnen zorgen dat langdurige verschillen en diepgewortelde verdeeldheid kunnen worden overwonnen, om zo harmonie en begrip te brengen…” En: “Het pad is natuurlijk niet altijd over rozen en kan dit jaar soms heel hobbelig hebben aangevoeld, maar kleine stapjes kunnen een wereld van verschil maken.”

De Britse vorstin liet de camera’s van de BBC binnen in de groene salon van Windsor Castle. Een prachtige zaal die tussen 1824 en 1830 onder Koning George IV zijn huidige uitstraling kreeg. Bij het huwelijk van Prins Harry en Meghan werden hier de familieportretten geschoten. Elizabeth koos voor een aantal familieportretten op het bureau: het dichtst bij haar een foto van haar vader, Koning George VI, die via de radio in 1944 het volk toespreekt. Een foto van haar zoon Charles, met Camilla, vanwege de 50ste verjaardag van Charles’ inauguratie als Prins van Wales. De familiefoto van Prins William en Kate, met hun kinderen George, Charlotte en Louis, is ook als kerstkaart door het gezin verstuurd. Prins Philip, Elizabeths man die sinds enkele jaren met pensioen is, staat achteraan. Hij ligt momenteel in het ziekenhuis met een onbekende aandoening. Een andere opvallende foto is die van de Koningin met de drie astronauten uit Apollo 11, waaraan The Crown in het nieuwste seizoen een verhaallijn wijdde. 

Elizabeth liet geen nieuwe creatie maken door haar kleedster, Angela Kelly. Ze droeg een jurkje dat ze van koningsblauw kasjmier dat ze al eens eerder droeg op het balkon tijdens Trooping the Colour in 2013. Daarbij draagt ze de zogenoemde Prins Albert-broche, een sieraad met saffier en diamanten in goud gezet, die Albert in 1840 daags voor zijn huwelijk cadeau gaf aan Koningin Victoria, en die ze ook op haar huwelijksdag heeft gedragen.

De Groene Salon ten tijde van Koningin Victoria’s gouden regeringsjubileum

Reageer

Royal Insider