Britse koningin op stap met kleindochter Eugenie, maar blijft dichtbij Harry en Meghan

In 2017 reisde koningin Elizabeth nog af naar de kathedraal van Leicester, de laatste van alle kathedralen van het koninkrijk die ze op Witte Donderdag moest bezoeken. Dit jaar blijft ze – net als vorig jaar – bij Windsor Castle, waar de dienst in St. George’s Chapel werd gehouden. Volgens Britse media is dat omdat ze juist nu dichtbij Harry en Meghan wil blijven, die sinds kort op tien minuten afstand op haar landgoed wonen in Frogmore Cottage. Het gaat naar verluidt nog om luttele dagen totdat het eerste kindje van het Hertogenpaar van Sussex wordt geboren. Ze trouwden in mei vorig jaar in deze kerk, waarna ook prinses Eugenie afgelopen oktober trouwde. Zij kwam onverwacht mee met haar grootmoeder.

Eeuwenoude traditie
Het geven van aalmoezen op Witte Donderdag (Maundy Thursday) is een eeuwenoude traditie van het Britse staatshoofd. Van oorsprong had de koningin daarbij niet voor niets een boeketje, want dat was om de geur van voeten te maskeren: de monarch waste – zoals Jezus bij zijn decipelen deed – de voeten van de ontvangers.

Stukje jurk van Elizabeth
Ontvangers krijgen twee zakjes, een rode en een witte, beide met een symbolisch bedrag. Het rode zakje heeft altijd een inhoud van £ 5,50: 3 pond voor kleding, 1,50 voor eten en 1 pond staat symbool voor een stukje van de kleding van de monarch, die in de tijd van de Tudors letterlijk onder de ontvangers werd verdeeld. Dit jaar vertegenwoordigt de waarde van het witte zakje 93 pence, omgerekend iets meer dan een euro. Symbolisch, want Elizabeth wordt zondag 93 jaar. Het zijn ook 93 mannen en 93 vrouwen die worden geëerd met ‘Maundy money’

Foto: RoyalFamily

Reageer

Royal Insider