Harry en Meghan boos: berichten over babynaam ‘lasterlijk’

Amper een week na de geboorte van hun dochtertje Lily (Lilibet Diana) hebben prins Harry en Meghan hun advocaten aan het werk gezet. Diverse media beweren dat vanuit Buckingham Palace wordt gezegd dat Harry’s oma, koningin Elizabeth, niet om toestemming is gevraagd om hun kindje naar Elizabeths koosnaam te vernoemen. ‘De herinneringen verschillen’, zo wordt gezegd. De ouders van baby Lilibet zijn daarover niet te spreken. Zij zeggen wel degelijk daarover met Elizabeth te hebben overlegd. Ze hebben advocaten aan de slag gezet om media te benaderen deze ‘valse en lasterlijke’ berichten niet langer te publiceren.

Behalve bij troonopvolgers is er geen traditie of voorgeschreven regel om de naam van een baby uit de koninklijke familie voor te leggen aan het familie- en staatshoofd. Lang geleden is er wel eens weerstand van de monarch geweest, bijvoorbeeld bij de geboorte van koningin Elizabeths zusje. Als het aan haar ouders lag, zou ze Ann Margaret hebben geheten. Die naam zou zijn afgekeurd, waarna het Margaret Rose werd.

Het is niet voor het eerst dat een lid van de koninklijke familie de naam Lilibet aan een ander geeft. Koning George VI noemde een van zijn paarden zo, naar de wijze waarop koningin Elizabeth haar eigen naam als klein meisje uitsprak. Voor intimi staat ze nog altijd zo bekend. Zo noemen haar neven en nichten, maar ook royals als de Spaanse koning Felipe, haar ‘aunt Lilibet’.

Reageer

Royal Insider